Om du har tagit många bilder igen i sommar och faktiskt vill redigera dem alla behöver du inte alltid vända dig till ett välkänt verktyg som Adobe Photoshop. Det finns många program som du kan redigera och hantera foton med. I den här artikeln listar vi de bästa 20 gratisverktygen för dig.
1. IrfanView
IrfanView-programmet är förvånansvärt mångsidigt. Verktyget är litet och använder knappast någon systemkapacitet, så du kan enkelt bläddra igenom dina foton och granska med andra. IrfanView kan hantera ett slående antal filformat (inklusive ljud- och videoformat) och kan till och med utföra enkla åtgärder som att rotera och ändra storlek. Det erbjuder också några filter. En av de trevligaste funktionerna i programmet är att göra ändringar i flera bilder (batch) samtidigt. Om det inte räcker med alternativ kan du utöka funktionaliteten med många plugin-program. Så här kommer du igång med IrfanView.

2. RawTherapee
Fotofiler på din kamera finns i allmänhet i två smaker: jpg och rå. Jpg är standarden som alla datorer kan använda. Raw är främst avsedd att lagra så mycket bildinformation som möjligt. Med ett program som RawTherapee kan du sedan justera alla typer av inställningar efteråt. Med RawTherapee kan du bland annat tillämpa färgkorrigeringar, ändra perspektiv, ändra skärpa och justera vitbalansen. Allt detta fungerar enligt den 'icke destruktiva' principen: alla justeringar kan ångras. RawTherapee kan spara dina justeringar eller exportera dem till en jpg-fil. Programmet är mycket omfattande och kraftfullt, men kräver viss kunskap. Du kommer att börja med det i den här artikeln.

3. GIMP
När det gäller bildredigering är Photoshop (Elements) lord och master när det gäller kapaciteten och kvaliteten på själva redigeringen. Men programmet kommer med en prislapp. Om du letar efter en gratis motsvarighet är GIMP närmast. Gränssnittet ser lite ut som en äldre version av Photoshop, med ett överflöd av knappar, fönster och menyer. Det tar ett tag innan du har behärskat GIMP ordentligt, men då har du ett mycket omfattande bildredigeringsprogram till ditt förfogande. Om du vill hitta dig runt GIMP, följ vår workshop Fotoredigering med GIMP.

4. Paint.NET
Är GIMP lite för påkostad när det gäller funktioner och gränssnitt? Försök sedan Paint.NET. Med detta program kan du enkelt redigera dina foton med filter, färgkorrigeringsalternativ och effekter. De som gillar att arbeta med lager kan komma igång i Paint.NET. Om du vill redigera dina psd-filer behöver du dock ett extra plugin-program. Detsamma gäller för dem som vill använda programmet på nederländska. Läs här hur man använder Paint.NET i praktiken.

5. PhotoSun
För att komma direkt till saken: PhotoSun är inte en hög reklamblad när det gäller fotoredigering. Eftersom programmet utför många grundläggande operationer mycket snabbt är det fortfarande användbart att ha till hands. Starta PhotoSun och dra ett foto som du vill redigera till PhotoSun-fönstret. Grundläggande funktioner som att rotera, ändra storlek, beskära och ta bort röda ögon är enkla att utföra. Effekter- knappen döljer några effekter, till exempel för att sätta ditt foto i retro-look. Klicka på Ramar för vackra fotoramar. Alternativen bakom Collage- knappen är lite för enkla, men väldigt trevliga att göra ett "fel foto".

6. XnView
Styrkan i XnView ligger i hanterings- och konverteringsalternativen. Att hitta filer kan ibland vara ganska jobbigt. Inte alla byter namn på foton, och att leta efter den ögonblicksbilden från 1994 som tagits med din Canon är som att leta efter en nål i en höstack. XnView söker exif-data för filerna, så att du faktiskt hittar ett foto från 1994, taget med en Canon. Vad programmet också gör med att konvertera filer. XnView går mycket längre än bara filkonvertering. Du kan automatiskt redigera en serie foton och på detta sätt beskära, rotera, vända, ändra storlek, lägga till texter, vattenstämplar etc. En hel fotosamling kan exporteras som ett manus. XnVieuw finns både på skrivbordet och på surfplattan och smarttelefonen.

7. Pixlr
Fotoredigeringswebbplatsen Pixlr visar att ett bra program inte alltid kräver installation. Alla verktyg som erbjuds kan användas online via webbläsaren. Pixlr erbjuder ett antal olika fotoredigeringsprogram online. Pixlr Express är ett enkelt verktyg som gör att du kan göra snabba justeringar utan att du behöver mycket förkunskaper. Pixlr Editor är mer jämförbar med Photoshop Elements. Det är på nederländska och är inte sämre än professionella verktyg alls. Slutligen finns det Pixlr-o-matic, där du snabbt kan beskära ett foto och förse det med ett filter.
Instagram erbjuder också många alternativ för att redigera dina foton. Den sociala medieplattformen handlar inte längre bara om filter och nuförtiden hittar du många olika sätt att justera dina foton i appen. Fördelen med Instagram är att du kan dela dina bästa bilder direkt på dina sociala medier. Under tiden har alternativen inom Instagram expanderat så mycket att vi har ägnat en nybörjarkurs åt det.

8. Phoxo
Phoxo är ett gratis och kraftfullt redigeringsprogram. Den är liten, enkel att använda och kan ses som en miniversion av Photoshop. Du kan använda detta program för att lägga till lager, beskära och retuschera. Dessutom kan du lägga till mer än 50 specialeffekter i dina bilder. Det är också enkelt att lägga till text till fotot via Phoxo. Programmet har enkla alternativ för skuggtext och tonad text. Webbplatsen innehåller handledning och gratis clipart som du kan konsultera.

9. Gratis Zoner Photo Studio
Zoner Photo Studio Free är en fotoredigerare som gör det enkelt att redigera. Du måste aktivera den en gång genom att ange en e-postadress. Zoner Photo Studio Free är också ett program för att hantera hela din fotosamling. På skärmens vänstra sida hittar du en mapp med foton, varefter fotominiatyrerna visas längst ner på en filmremsa. En förhandsgranskning av det aktuella valda fotot visas också mitt på skärmen. Klicka på fliken Editor högst upp till höger för att redigera det valda fotot. Du kan när som helst återvända till fotohanteraren genom att klicka på Manager .

10. Microsoft ICE
Microsoft ICE (Image Composite Editor) är ett kraftfullt program. Enligt medföljande video på nedladdningssidan kan ICE slå samman upp till tvåhundra foton till ett panorama. Lättanvändningen av ICE är bra. Du drar bilderna in i fönstret och panorama skapas med ett knapptryck. Välj sedan automatisk beskärning och kanterna klipps snyggt av panorama. Efter att du har skapat panoramaet kan du exportera filen i olika format: jpg, tiff, png, psd (Photoshop), djup zoomplatta och hd-bild. De två sistnämnda är avsedda att visas på webbsidor i hög kvalitet och med möjlighet att zooma in.

11. Opanda IExif
Opanda IExif-verktyget är inte avsett att se själva fotot utan snarare all exif-information som fotot innehåller. Dessa data anger till exempel vilken kamera fotot togs med, exponeringstiden, om blixten användes, ISO-värdet och mycket, mycket mer. Längst ner i programmet kan du se en miniatyr av det foto som du har begärt all exif-information för, så att du vet exakt vilka kamerainställningar som ger vilka resultat. Om du vill ändra dessa exif-data kan du göra det om du installerar Opanda PowerExif Editor-verktyget.

12.Funky
Befunky är en allt-i-ett-plattform med olika alternativ. Programmet erbjuder tre funktioner. Med fotoredigeraren kan du beskära och ändra storlek på ditt foto. Verktyget låter dig också lägga till effekter. Dessutom har Befunky en collageproducent. Du kan ladda upp dina foton och programmet kommer att göra ett collage av det. Du kan också välja att använda Befunky-layouter och göra resten själv. Slutligen finns det möjlighet att skapa grafiska mönster för till exempel en affisch eller födelsedagskort. Befunky fungerar bara i din webbläsare. Välj "kom igång" längst upp till höger på webbplatsen och välj en av de tre funktionerna.

13. PixName
Ett praktiskt verktyg för att organisera dina foton är PixName. Programmets gränssnitt ser inte särskilt attraktivt ut och du behöver förmodligen hjälpfunktionen regelbundet i början. Men när du väl har hittat dig ger PixName dig ett extremt praktiskt litet program som låter dig byta namn, rotera eller söka i hela grupper av foton baserat på angivna kriterier (t.ex. datum). Efter installationen anger du vad din bildmapp är, sedan kan du också använda programmet för att importera foton från kameran, en mapp eller från e-post. På så sätt är de redo i rätt mapp utan att byta namn på och rotera.14. Fotor
När du startar Fotor står du omedelbart inför ett val: öppnar du redigerings- eller collagemodulen ? Namngivningen är redan en bra indikation på vad du kan förvänta dig av båda modulerna. Med Edit är det avsikten att du först laddar ett foto, varefter det kan redigeras på alla möjliga sätt. En panel väntar på dig med sektioner som scener, beskärningar, justering, effekter, kantlinjer och tilt-shift. Collage-modulen är särskilt inriktad på att föra samman olika foton. Detta kan göras på två sätt. Antingen väljer du en specifik mall (åttio mönster finns tillgängliga) eller så väljer du alternativet Freestyle .

15. Photofiltre
Photofiltre är ett av de mer omfattande gratis fotoredigeringsverktygen där ute. Det finns enkla förinställningar för att justera exponeringen och färgerna på dina foton, men om du dyker djupare in i menyerna kommer du att märka att det också finns många inställningar som du kan justera manuellt. Det är mycket praktiskt att du kan arbeta med olika lager. Du kan också enkelt lägga till roliga filter och förbättra fotot med andra effekter. Detta gör Photofiltre till ett praktiskt verktyg för människor som vill krydda ett foto så snabbt som för de mer avancerade användarna.

16. Faststone
Faststone-programmet tar ett annat tillvägagångssätt: programmet är mer fokuserat på att organisera ditt fotomaterial. Det är enkelt att importera foton och organisera dem. Men Faststone är mer än bara ett praktiskt verktyg för att hålla sakerna snygga. Det finns några snabba sätt att redigera dina foton. Du kan justera färgnivåer, ta bort röda ögon och ändra storlek eller beskära fotot. Perfekt om du vill göra några små förändringar snabbt.

17. Photoedit.eu
På webbplatsen fotobewerken.eu behöver du inte ett program för att redigera dina foton, du gör det bara i din webbläsare. Möjligheterna är naturligtvis inte lika omfattande som med ett av de mer kända programmen, men om du snabbt vill redigera ditt material är det ett praktiskt alternativ. Du kan välja mellan många effekter som ger dina foton lite extra, lägg till extra lager för att lysa upp ditt foto eller spela med formatet. Ett bra tillägg är alternativet Klistermärken, där du till exempel kan lägga till en mustasch eller andra bilder i ditt foto. Sammantaget är fotoredigering.eu främst ett trevligt verktyg.

18. Photopea
Photopea är en mycket användbar webbplats som liknar Adobe Photoshop när det gäller funktioner och design. Det bästa är: det är gratis och det fungerar bara i din webbläsare! Webbplatsen kan till och med hantera PSD-filer, så att du kan importera och exportera filer i detta filformat. Webapplikationen Photopea blir också bättre. Till exempel har genvägen CTRL + Z nyligen lagts till för att ångra en åtgärd - en känd genväg för många Adobe-användare. Photopea är definitivt värt ett försök, det känns som att du arbetar med Photoshop. Många av de gratis funktionerna är också nästan exakt desamma som Photoshop. Efter lite övning och vänja dig vid webbplatsen kan du använda den för att vackert redigera dina foton.

19. Fotoaanpas.nl
Som webbadressen anger är webbplatsen fotoaanreken.nl från nederländsk mark. Det är praktiskt, för de flesta andra program och verktyg är gjorda på engelska eller åtminstone översatta. Fotobewerken.nl fokuserar främst på användarvänlighet. Du laddar upp ett foto och du kommer att se en hel del redigeringsalternativ, som att lösa underexponering och lägga till filter och effekter. Fotoaanpas.nl är inte ett särskilt kraftfullt verktyg, men du kan ta bort små misstag och oegentligheter från dina foton på ett enkelt och snabbt sätt.

20. Mörktabell
Darktable borde inte saknas sist. Darktable presenterar sig som ett virtuellt ljusbord och mörkrum, ord vi fortfarande känner från filmens tid. Programmet, som RawTherapee, är avsett att arbeta med råfiler på ett icke-destruktivt sätt. Möjligheterna är omfattande och professionella. Efter att ha redigerat råfilerna kan de exporteras i vanliga fotoformat.
