Ingen DVD-enhet i din bärbara dator eller PC? Du kan göra det här!

Om du köper en ny bärbar dator eller dator hittar du inte alltid en DVD-enhet i den. Till exempel erbjuder Chromebooks inte längre ett sätt att spela dina favorit-CD-skivor eller DVD-skivor. Med dessa bärbara datorer går nästan allt via molnet. Vad händer om du fortfarande vill spela en DVD? Vilka är dina alternativ då?

1. Rippa alla dina DVD-skivor på en dator

Om du inte vill ha något att göra med dessa (gammaldags) skivor är ett bra alternativ att riva alla dina filmer och lagra dem digitalt; om det här är på en hårddisk eller i molnet. För att konvertera DVD-skivor till en videofil behöver du självklart en DVD-enhet och den nödvändiga programvaran för att slutföra processen. Det är bäst att göra detta på en stationär PC, om du naturligtvis har en.

Om du vill komma igång med att rippa DVD-skivor, läs vår djupgående guide. Kom bara ihåg att det är en tidskrävande process och tar upp en hel del diskutrymme om du konverterar dussintals (om inte hundratals) DVD-skivor. När du väl har gjort detta behöver du dock aldrig oroa dig för att sakna en DVD-enhet i din Macbook eller Windows-bärbara dator igen.

För att spela upp filerna behöver du - beroende på filformatet du har konverterat till - en lämplig mediaspelare. Vi rekommenderar VLC; en gratis mediaspelare som inte bara kan spela upp alla videofiler, programvaran finns också för smartphones och surfplattor. Praktiskt om du har alla dina filer i molnet och vill se dem på dina mobila enheter.

2. Använd en extern DVD-enhet

Det mest uppenbara alternativet är naturligtvis att bara köpa en extern DVD-enhet. För några tiotal kan du få en sådan låda hemma, så du har alltid något till hands när du till exempel vill titta på en gammal film på din moderna bärbara dator eller spela det klassiska spelet igen.

Anslut den externa DVD-enheten till en USB-port på din bärbara dator och den kommer förmodligen att börja fungera omedelbart efter att nödvändiga drivrutiner har installerats automatiskt. Om detta av någon anledning inte är fallet, besök tillverkarens webbplats och ladda ner nödvändiga drivrutiner för hårdvaran.

Dricks

Om du inte vill spendera för mycket pengar på en extern enhet, är ett billigt alternativ att tinka en DVD-enhet från en gammal bärbar dator eller PC. Om du tar bort DVD-enheten från din gamla dator måste du köpa ett lämpligt hölje för detta. för lite att hitta genom olika webbbutiker. Se till att locket har rätt tjocklek och är lämpligt för anslutningar på din DVD-enhet (SATA / IDE, etc.) På så sätt har du relativt billigt - och enkelt - byggt en extern DVD-enhet själv. Du kan göra detsamma med en flat DVD-enhet från en gammal bärbar dator.

3. Använd ett USB-minne eller molnet

Saknar du en DVD-enhet speciellt för att kopiera filer och media? Överväg att göra detta från och med nu med ett USB-minne. Detta är inte bara mycket snabbare än att bränna till en fysisk skiva, det kommer också att spara mycket pengar på lång sikt.

Ett annat alternativ är molnet. Tjänster som Dropbox, SkyDrive, Mega och Google Drive gör det väldigt enkelt att ladda upp filer till sina servrar, varefter du kan komma åt dem på vilken enhet som helst. Praktiskt: Du kan också dela filerna med många av dessa molntjänster. Om du bara vill skicka filer ibland, är den holländska WeTransfer också en bra tjänst för att skicka filer (gratis upp till 2 GB).