Så här skapar du en flyer i Word

När du tänker på grafisk design tänker du på Photoshop. Adobe-programmet kommer med en rejäl prislapp och du kanske inte vill spendera det om du vill utforma ett flygblad för en skräpmarknad, en födelsedagsfest etc. då och då. Skapa flygblad i Word.

Tips 01: Mall

I den här artikeln ska vi skapa ett flygblad för en fest och det gör vi från början, så att du lär känna delar av en sådan grafisk design i Word. Men om du har mer bråttom är det också bra att veta att du också enkelt kan skapa en sådan flygblad med hjälp av en mall. I så fall har Microsoft redan gjort jobbet åt dig. Allt du behöver göra är att fylla i informationen och eventuellt ersätta några bilder så är du klar med din flygblad. Naturligtvis lär du dig inte att designa utifrån det, men det kan vara din frälsning om du behöver något inom en halvtimme. Du kan hitta mallarna genom att klicka på Arkiv / Nytt i Word och sedan skriva in flyer i sökfältet (du kan naturligtvis söka efter vad du vill, inbjudaneller meny är också möjlig). I stegen nedan skapar vi ett flygblad själva, förutsatt att du redan har den information du vill bearbeta i ditt huvud.

Inom Word hittar du tusentals mallar, men Microsoft har många fler mallar som du hittar på denna webbplats. Klicka på en mall du vill ha och sedan på Ladda ner . Öppna den nedladdade filen så får du omedelbart reklambladet framför dig.

Tips 02: Format och position

Innan vi faktiskt börjar designa vår flygblad är det viktigt att vi vet hur stor flygbladet ska vara och vad proportionerna är (liggande eller stående). Det är inte som Photoshop att du bokstavligen anger en dokumentstorlek, men genom att klicka på Format / Format i menyfliksområdet kan du ange vilken pappersstorlek ditt dokument ska ha (det här är fördefinierade format). Detta betyder inte att du också måste ha denna pappersstorlek i skrivaren, men du vet hur stor din design kommer att vara på papperet. Under rubriken Layout hittar du alternativet Orientering , med vilket du kan ange om dokumentet är stående eller liggande.

Tänk på marginaler om du skriver ut på en helsida

Tips 03: Marginaler

Naturligtvis skulle det vara riktigt synd om du utformar en vacker reklamblad och en del av den faller av under utskriften eftersom du placerar text för nära kanten. Eller att avståndet från kanten är så stort att onödigt utrymme går förlorat. Ta i så fall marginalerna. Som standard har ett Word-dokument en betydande marginaluppsättning, men det kan du enkelt justera. Klicka på Layout i menyfliksområdet och sedan på Marginaler . Där anger du exakt hur långt innehållet i ditt dokument ska vara från kanten. Detta är särskilt relevant när du ska skriva ut på en hel sida. Om du skriver ut ett A6-flygblad på ett A4-ark spelar marginalerna ingen roll.

Tips 04: Infoga bord

Nu kan du ungefär organisera din flygblad på två sätt: med textrutor och med tabeller. Fördelen med en tabell är att du med hjälp av rader och kolumner kan justera allt jämnt mycket exakt. Nackdelen är att kolumnerna erbjuder mindre flexibilitet. För att infoga en tabell, bestäm först hur många rader och kolumner du vill ha. I det här exemplet går vi för två kolumner och tre rader. Klicka på Infoga i menyfliksområdet och sedan på Tabell. Flytta musen över rutnätet tills du har önskad tabelllayout och klicka med vänster. Du kan nu dra linjen i mitten för att ändra proportionerna mellan kolumnerna. På samma sätt drar du raderna mellan raderna för att göra raderna högre eller lägre. På så sätt bestämmer du exakt var vilket element i din flygblad kommer att vara. Du kan också slå samman celler genom att markera dem, högerklicka och välja Sammanfoga celler . När du högerklickar uppe till vänster i tabellen och sedan klickar på Formatera celler kan du ändra egenskaper som om en kant, bakgrundsfärg, cellmarginaler etc.

Tips 05: Infoga textruta

När du använder textrutor istället för en tabell måste du vara mycket mer försiktig så att alla rutor är inriktade, men du är mycket mer flexibel i var du placerar element. Word har också ett antal inbyggda formateringsalternativ, varför vi väljer textrutor i resten av den här artikeln. Du kan infoga en textruta genom att klicka på Infoga / Textruta. Du kan välja en enkel textruta som du sedan kan dra och rotera på exakt rätt plats etc. När du klickar på en textruta och sedan på ikonen med halvcirkeln som visas bredvid kan du ange hur textinpackningen ska vara (Detta avgör om text som du skriver i flygbladet ligger runt den här rutan, eller om den här rutan är precis över och inte har något inflytande på texten. Om du högerklickar på rutan ser du tre knappar bredvid en rullgardinsmeny för att justera stil, fyllning och kontur.

För den här flygbladet slog vi av den med ett slag genom att infoga en speciell textruta via Insert / Tekstvak / Facet sidofält till höger . Ett snyggt sidofält sätts omedelbart in med ett grafiskt element som omedelbart ser glatt ut.

Med funktionen Textinpackning anger du hur texten ska lindas runt den infogade bilden

Tips 06: Infoga bild

Att infoga en bild fungerar precis som att infoga en textruta: du kan styra exakt var bilden kommer att vara och hur texten svarar på den. För att infoga en bild, klicka på Infoga / Bilder för att ladda upp en bild från din hårddisk. Eller klicka på Online Pictures för att välja en bild direkt från Microsofts sökmotor. När du har satt in bilden kan du inte bara dra den, du måste först ange att bilden är fristående. Klicka på bilden och halvcirkelikonen för att göra detta. Välj ett alternativ under rubriken Med textomslagoch experimentera med effekten av alternativen på dina andra element. Du kan nu flytta och skala bilden fritt. Du har nu alla element du behöver för att designa ditt flygblad. När du skriver in texter, se till att du tilldelar rubriker rätt stil (Rubrik 1, Rubrik 2, Titel etc.) via fliken Hem / Stilar .

Tips 07: Välja ett färgschema

När du har lagt bilderna på rätt plats och fyllt i de texter du vill använda, kanske du undrar om färgerna du använde (om du redan har gjort det) matchar bra. Du behöver inte oroa dig för det alls, Word erbjuder dig ett antal färgscheman som matchar varandra perfekt. Klicka på Design och sedan på Colors- knappen. Du kommer att se ett stort antal färgscheman och när du svävar över dem med musen får du en förhandsvisning av hur färgschemat kommer att se ut i ditt dokument. Detta är också en av anledningarna till att det är viktigt att tilldela formateringsstilar till dina texter, som anges i föregående steg. Om du inte gör det kommer all text för Word att vara densamma och färgscheman (och även mönster från nästa steg) har praktiskt taget ingen effekt.

Tips 08: Välja design

Slutligen kan du lägga till en extra professionell effekt i ditt flygblad genom att använda Words designstilar. Detta ändrar inte det färgschema du just har valt, men Word spelar med saker som linjeavstånd, teckenstorlek, men också till exempel rader mellan relevanta textelement (dessa rader har en färg som kommer från det färgschema du valde) och så vidare. . På så sätt kan du med bara några få musklick plötsligt ge en text som ser ganska enkel ut ett mycket professionellt utseende. Du gör detta genom att klicka på Design och sedan på en stil ovanför rubriken Dokumentlayout. Återigen kan du titta på hur stilen ser ut genom att flytta musen över den innan du gör ett val. Observera att stilen tillämpas på hela dokumentet, inte på textrutan eller texten du valt. När du har valt önskad stil är din flygblad redo att skriva ut. Alternativt kan du också spara flygbladet som ett PDF-dokument via Arkiv / Spara som , så att du kan skicka det till en kopieringsbutik eller digital tryckeri för utskrift.