Navigera med Waze - Bättre än Google Maps?

Google Maps är det bästa alternativet för många användare att navigera från punkt A till punkt B, men har du någonsin hört talas om Waze? Den här appen gör saker precis lite annorlunda. I den här artikeln berättar vi vad du behöver veta om Waze.

Tips 01: Endast för fordon

En av de saker som gör Waze annorlunda är att appen inte riktar sig mot alla former av trafik. Om du vill cykla eller springa är den här appen till ingen nytta för dig. Det är avsiktligt: ​​Waze vill inte vara en bra app för all trafik, Waze vill vara den bästa appen för bilister. Därför fokuserar det på ett segment. Detta gör appen omedelbart enklare att använda än många andra navigationsappar, helt enkelt för att du inte behöver ställa in hur du reser. Du reser på fyra hjul, period ... ja ja, det finns ett läge för motorcyklar, men det åt sidan. Det finns också navigering för taxibilar, men detta läge stöds inte i Nederländerna.

Tips 02: Socialt

Waze är också en social app, vilket innebär att appen (Android / iOS) inte bara samlar in information från alla Waze-användare, till exempel för att ge uppdaterad information om trafikstockningar, utan också att användare enkelt kan skicka information själva, till exempel om trafikolyckor och trafikstockningar. Användare gör också aktivt så att det finns information i realtid om vägens tillstånd och du kan till exempel ta en annan väg i tid. Detta gynnar trafikflödet. Dessutom tillåter det användare att ange platsen för hastighetskameror och mobilkontroller, vilket uppenbarligen är en populär funktion bland användarna.

Waze håller även reda på om du kör för fort

Tips 03: Hastighetsgräns

Kraften i Waze finns också i små saker. När du kör kan du se hur fort du kör längst ner till vänster. Nu kan du naturligtvis också se detta på din egen bil, men skillnaden är att din bil inte vet vad maxhastigheten är och Waze gör (notera: detta gäller standardlägen och inte för tillfälliga förändringar). När du når en hastighet som är högre än hastighetsgränsen visas teckensnittsfärgen i rött så att den uppmärksammar dig och du vet att du går fort. Det är synd att du inte själv kan rapportera justerade hastighetsgränser (till exempel under pågående arbete), men det kan vara för att garantera säkerheten på vägen. Det finns också ett sätt att indikera att hastighetsgränsen är felaktig (via knappen Rapport(orange cirkel) och sedan kortfel , men detta är inte avsett för tillfälliga situationer.

Tips 04: Skapa en rapport

Det som är viktigt när du använder Waze är att du inte bara konsumerar utan också rapporterar situationer själv. Det finns mycket information som kan samlas in av själva appen, men när en olycka inträffar framför dig är appen naturligtvis inte medveten om det. Du kan sedan (så snart det är säkert) trycka på den orange cirkeln längst ner till höger, varefter du kan ange olika saker, såsom en trafikstockning, en olycka eller annan form av fara. Intressant kan du också be om hjälp i händelse av bilstörning och ange exakt vad som händer. Medanvändare kan sedan komma till din hjälp när de har möjlighet.

Tips 05: Länka kalendern

Praktiskt (men i all rättvisa inte unikt) är möjligheten att länka din kalender. Du gör detta genom att trycka på ikonen med förstoringsglaset längst ned till vänster i navigeringsvyn och sedan alternativet Länka kalender längst ner. Det här är inte bara användbart så att du vet vart du ska gå snabbt och enkelt, appen varnar dig också (baserat på trafikinformation i realtid) när det är dags att lämna, så att du aldrig har någon anledning att vara sen. Förresten är appen länkad till din standardkalender (så din Google-kalender på Android och din Apple-kalender i iOS), så du har inte mycket kontroll över det.

Alternativ

Waze och Google Maps är naturligtvis inte de enda navigeringsapparna där ute. Det finns fortfarande många alternativ. Vad sägs om Sygic, som inte använder kartinformationen från Google utan från TomTom. HÄR är WeGo också en praktisk app med vilken du kan justera din navigering lite mer än med Google Maps. I den här artikeln tar vi en närmare titt på alternativen på Google Maps.

Tips 06: Skicka ankomsttid

Det praktiska med en app som vet vilken tid att lämna är att den vet exakt vilken tid du kommer. Naturligtvis kan TomTom eller Google Maps i princip göra det också, men Waze baserar den tiden på trafikinformation i realtid som samlas in av andra trafikanvändare. Du kan enkelt meddela dina kontakter vilken tid du kommer att anlända via Waze. När du har planerat och startat din rutt visas en meny med bland annat en grön knapp med en bil i och texten Skicka ETA (som står för beräknad ankomsttid)). När du trycker på den här knappen väljer du en kontakt och skickar din ankomsttid. Om den här kontakten inte har ett Waze-konto skickar du ett sms. Om personen i fråga har ett Waze-konto får han eller hon ett meddelande i Waze. Den viktiga skillnaden är att med ett konto kan du också se dina framsteg och se var du är nu, vilket naturligtvis inte är möjligt med ett textmeddelande.

Tips 07: Ruttöversikt

Vi har redan pratat om Wazes sociala funktioner. De kommer också till nytta när du planerar en rutt. Tänk dig att du planerar en rutt och någon på den rutten har angett att det finns fara. I så fall visas en triangel med ett utropstecken på skärmen. Du vet då att något pågår på din planerade rutt (detta kan naturligtvis också vara en trafikstockning eller vägstängning). Du kan sedan trycka på ruttknappen till vänster för att välja en annan rutt där det inte finns några detaljer. Överst till höger ser du ett kugghjul, om du trycker på det kan du ange om du (standard) går den snabbaste vägen eller vill undvika motorvägar. Tanken bakom detta är att du vanligtvis gör samma val, så att alternativet inte behöver visas igen på varje skärm och med varje rutt.

Tips 08: Bränslepriser

En ytterligare funktion som ingår i appen är möjligheten att spara pengar på bränsle. Tänk dig att du står vid en bensinstation och att du ser att priserna på bränsle är mycket gynnsamma här. Sedan kan du trycka på rapporten knappen (orange cirkeln) och sedan Bränslepriserna(Detta är endast möjligt efter att du har kört mer än 160 kilometer med appen). Du kan sedan ange exakt vad bränslet kostar på denna bensinpump. Omvänt kan du enkelt se själv vad priserna är på andra bensinstationer. I menyn (som du tar fram när du kör genom att trycka på den blå knappen med pilen nedåt) trycker du på ikonen med bensinstationen. Du ser då omedelbart en översikt över vilka bensinstationer det finns och vad bränslet kostar exakt där. Med ikonen längst upp till höger kan du åter ange dina standardinställningar, till exempel sortering efter avstånd, pris eller varumärke. Det här alternativet är naturligtvis tillgängligt för alla, inte bara de som har kört mer än 100 mil.

Tips 09: Flexibel röst

Du kan styra Waze helt med din röst, vilket naturligtvis är mycket säkert. Men Waze pratar också mycket med dig och om du är i bilen ofta och länge får du bättre instruktionerna från en röst du gillar. Många navigationsappar har en blodirriterande röst - som vi faktiskt tänker på 'Femke', Wazes standardröst. Lyckligtvis kan du välja en annan röst. Du väljer en röst genom att klicka på ikonen med kugghjulet längst upp till höger i menyn (som du kan ringa upp genom att trycka på förstoringsglaset) och sedan på Röstningsinstruktioner. Antalet nederländska röster (två) är mycket begränsat jämfört med antalet engelsktalande röster. Det behöver bara vara ett problem, eftersom du har kunnat spela in din egen röst ett tag. För övrigt finns också en flamsk röst tillgänglig. Förresten trodde vi att det skulle vara ett mycket tidskrävande jobb, men det är inte så illa. Tydligen är det bara att spela in 43 meningar för att förse ett navigeringssystem med din egen röst. Har någon drottning Máximás telefonnummer?

Tips 10: Länka Spotify

Slutligen en funktion som inte är så användbar men mycket trevlig. Under långa bilresor kan din favoritmusik ha en avslappnande effekt och ju lättare du kan komma ihåg den, desto säkrare. Du kan naturligtvis låta musiken spela via din bilradio, men det fungerar inte alltid bra med navigeringen (om något är fel måste du kunna förstå det). Av den anledningen är det väldigt bekvämt att du helt enkelt kan länka ditt Spotify-konto till din Waze-app. Inte bara säkerställer detta att musiken automatiskt går ner lite för viktiga meddelanden, det säkerställer också att du enkelt kan lyssna på Spotify via din bilsats, även i bilar med ett radiosystem som inte stöder Spotify.

Solen stiger upp för ingenting

Waze är helt gratis och vi älskar det absolut. Finns det inget irriterande med den här appen? Tyvärr Ja. Naturligtvis kostar mycket pengar att utveckla och underhålla en app som Waze och någon måste betala den fakturan. Waze gör det inte genom att ta ut pengar för appen utan genom att bygga in reklam. Den annonsen visas naturligtvis inte under körning utan till exempel när du står stilla framför ett trafikljus eller när du är nära en viss plats. Medan vi förstår att Waze måste betalas, skapar det lite distraktion på något sätt. Faktum är att vi hellre skulle behöva betala några euro för Waze.