VLC mediaspelare är en av de mest populära i sitt slag - och inte bara för att den är gratis. Det finns få mediaspelare som spelar så många olika medieformat utan ytterligare codecs. Och den som tar sig besväret med att upptäcka de mindre kända alternativen och möjligheterna med programmet kommer snabbt att inse att även en beskrivning som "flexibel mediaspelare" gör verktyget orättvisa.
Tips 01: Ladda ner
Om du inte har VLC mediaspelare på din dator ännu, se till att ladda ner den från den officiella webbplatsen. Det skulle inte vara första gången som tredje part erbjuder en infekterad version av verktyget på en annan webbplats. Den senaste versionen när detta skrivs är 3.0.6. Normalt upptäcker webbplatsen ditt operativsystem och kommer att tillhandahålla motsvarande version för nedladdning.
Om så önskas kan du ladda ner andra versioner via pilen bredvid Ladda ner VLC ; Programmet finns tillgängligt för olika plattformar, inklusive Windows 32 och 64-bitars, macOS, Linux och de mobila plattformarna Windows Phone, Android och iOS. Om du klickar på Andra system här kan du välja mellan olika Linux-distributioner och från "exotiska" miljöer som OpenBSD, OS / 2 och Solaris . På så sätt kan du också ladda ner en bärbar Windows-version, i zip- eller 7zip-format.
Om du inte lurar dig från att experimentera kan du till och med gå till en av de "nattliga byggnaderna". För närvarande är till exempel version 4.0.0 redan i färd med att du kan hämta den på Videolan-webbplatsen. Tänk på att den här versionen avinstallerar din äldre version.

Tips 02: Gränssnitt
Du kan justera utseendet på VLC mediaspelare (ytterligare förkortat VLC) på flera sätt. När du väljer menyn Verktyg / gränssnitt kan du ställa in elementens ordning för olika menyrader, inklusive huvudverktygsfältet och verktygsfältet Tim . Du kan helt enkelt dra dessa element med musen. Via knappen Ny profil kan du sedan spara knapplayouten under sitt eget namn.
Se till att ta en titt på Verktyg / Inställningar / Gränssnitt . Här kan du ändra många aspekter av gränssnittet. Den mest radikala visuella justeringen kan dock erhållas genom att använda ett annat tema eller hud. Du hittar mer än hundra skinn på Videolan-webbplatsen, där du också kan ladda ner dem på en gång. Efter det är allt du behöver göra att extrahera zip-filen. För att applicera en sådan hud, gå till Verktyg / Inställningar / Gränssnitt och markera Använd anpassat tema och välj sedan en lämplig vlt-fil via Välj . Bekräfta ditt val med Spara. Om du inte omedelbart hittar något som passar i det här breda sortimentet kan du till och med designa din egen hud med VLC mediaspelaren Skin Editor.

Tips 03: Inställningar
De flesta användare hittar snabbt vägen till VLC: s inställningsmeny: tryck på Ctrl + P eller gå till Verktyg / Inställningar . På fliken Genvägar får du omedelbart en praktisk översikt över tillgängliga genvägar (se även VLChelp). Du kan också justera det med ett dubbelklick.
Men många användare är inte medvetna om att de också kan ta fram en mer omfattande inställningsmeny. För att komma dit kan du markera alternativet Alla längst ned till vänster under Visningsalternativ . Menyn ser omedelbart helt annorlunda ut. En översikt visas i den vänstra panelen med rubrikerna Spellista , Ljud , Avancerat , Gränssnitt , Ingång / codec , Strömutgång och Video . Varje rubrik innehåller flera underrubriker och motsvarande poster visas sedan i den högra panelen. Mycket praktiskt är att du har ett sökfält i det här läget. Skriv till exempel undertexter häri, kommer du att se alla delar relaterade till det på en gång.

Tips 04: Fjärrkontroll
Om du kör VLC på en mediacenter-dator kan det vara användbart att fjärrstyra programmet, till exempel från en webbläsare på din bärbara dator eller smartphone. För att aktivera den här funktionen, öppna Verktyg / Inställningar och ställ in Visningsalternativ till Alla , som beskrivs i föregående tips. Klicka på avsnittet Huvudgränssnitt , se till att gränssnittsmodulen i den högra rutan är inställd på Standard och markera rutan Webb . Klicka nu på pilen bredvid huvudgränssnittsrubriken och välj Lua . Till höger anger du ett lösenord vid konfigurationen av Lua-gränssnitteti. Bekräfta med Spara och starta om VLC.
Över till din webbläsare (för tillfället) på samma dator. Här anger du localhost: 8080 i adressfältet - om din brandvägg protesterar, ange att det är bona fide-trafik. Du kommer att bli ombedd om lösenordet (lämna användarnamnet tomt) och omedelbart därefter visas en fjärrkontroll för VLC, med praktiska knappar till vänster.
Du behöver nu bara känna till den interna IP-adressen till den dator som kör VLC - kommandoradskommandot ipconfig berättar detta - för att också kunna styra VLC från en annan nätverksenhet. Du behöver bara ange : 8080 i den webbläsaren .

Tips 05: Undertexter
Chansen är stor att ett eller flera undertextspår också är tillgängliga när du tittar på en film eller video i VLC. Beroende på behållarformatet kan undertexterna redan inkluderas i videofilen. Kontrollera det på Undertexter / Undertextspår ; det kan till och med finnas olika spår tillgängliga på olika språk. Klicka på ett sådant spår för att se resultatet.
Men många (nedladdade) filmer har undertexter i en separat fil, ofta med tillägget srt. Normalt plockar VLC undertexterna automatiskt om den filen finns med exakt samma namn i samma mapp som videofilen. Om det behövs hänvisar du från VLC själv till rätt undertextsfil via undertexter / Lägg till undertextsfil .
Letar du fortfarande efter motsvarande undertextsfil? Det är också möjligt från VLC själv via den nu inbyggda plug-in VLSub. Öppna menyn Visa och välj VLSub . Ställ in önskat språk (till exempel nederländska ) och skriv in titeln på filmen, serien eller den specifika säsongen. Tryck på Sök efter namn , välj önskad undertextsfil, klicka på Ladda ner markering och motsvarande länk, så laddar din webbläsare ner filen.

Tips 06: Synkronisering
Om synkroniseringen mellan undertexter och film inte är optimal och en annan undertextsfil inte hjälper kan du ringa in hjälp av VLC. Du kan till exempel systematiskt minska undertitelfördröjningen något med G-knappen och öka den med H-knappen. Fler alternativ finns via Verktyg / Spårsynkronisering. Här kan du ange önskad fördröjning (via positiva värden) eller acceleration (via negativa värden) för undertextspåret, exakt till en tusendels sekund. Om undertexter kommer igenom lite sent i förhållande till ljudet kan du också använda en avancerad synkroniseringsmetod med tidsstämplar. När du hör en fras som är lätt att känna igen, tryck på Skift + H. Tryck sedan på Skift + J när motsvarande undertext visas. För att matcha båda måste du trycka på Skift + K. Du återställer den ursprungliga synkroniseringen av ljud och undertexter med genvägen Ctrl + Shift + K.

Tips 07: Mediekonvertering
VLC kan också användas som mediekonverterare. Som ett exempel, låt oss ta en YouTube-video som du bara vill behålla ljudet av - också en illustration av hur du laddar ner sådana videor direkt från VLC.
Du öppnar först YouTube-videon i din webbläsare, väljer motsvarande webbadress och kopierar den till Urklipp med Ctrl + C. I VLC går du till Open Media / Network Stream , klistrar in webbadressen med Ctrl + V i fältet och trycker på Spela . Öppna menyn Verktyg och välj Codec-information . Ett fönster dyker upp där du kopierar hela webbadressen längst ner på plats till Urklipp. Du klistrar nu tillbaka det i din webbläsare. videon kommer att spelas omedelbart. Högerklicka på den och välj Spara som . Ögonblick senare kommer videon att vara tillgänglig offline i mp4-format.
Konvertering till MP3 görs enligt följande. Gå till Media / Convert / Save . Klicka på Lägg till-knappen och hänvisa till mp4-filen. Klicka på Konvertera / Spara och välj Audio - MP3-profilen. Du kan också klicka på knappen med skiftnyckeln här: på fliken Audio codec kan du nu justera kvaliteten och till exempel ställa in en bithastighet på 192 kb / s. Bekräfta med Spara, ange ett lämpligt namn för din MP3-fil och starta konverteringen med Start.

Tips 08: Inspelare
VLC är inte bara en mediaspelare; du kan också använda verktyget för att spela in alla typer av media. Programmet är perfekt för att göra ögonblicksbilder av en video. Detta kan göras via Video / Snapshot- menyn eller med genvägen Shift + S (Windows, Linux) eller Cmd + Alt + S (macOS).
VLC kan också spela in live webbkamerabilder. Prova först på följande sätt. Gå till Öppna media / inspelningsenhet . I rullgardinsmenyn Fotografering väljer du DirectShow , så kommer du till videoenhetsnamnet, du väljer webbkamera och ljudenhetens namn på önskad enhet ( inte ens en möjlighet). Klicka på pilen bredvid Spela och välj Ström . Klicka på Nästa , se till att filen är markerad för Ny destination , klicka på Lägg tilloch ange önskat filnamn och tillägg. Den senare måste sedan motsvara den profil du väljer efter att du har klickat på Nästa ; till exempel filnamnet webcam.mp4 med profilen Video - H.264 + MP3 (MP4) . Tryck på Nästa igen och börja spela in med Stream . Tryck på Stopp- knappen för att avsluta inspelningen.
Gör så här om det inte fungerar. Välj önskad video- och ljudenhet igen enligt beskrivningen ovan. Klicka på Avancerade alternativ och ställ in bildinmatningshastigheten för video till exempelvis 30,00. Bekräfta med OK och klicka på Spela . Gå till Display och välj Avancerade kontroller så att en röd inspelningsknapp längst ner på skärmen blir tillgänglig. Med detta kan du spela in bilderna. Tryck på knappen igen för att stoppa inspelningen.

Tips 09: Logotyp
Med VLC kan du naturligtvis spela ditt ljud eller video enkelt, utan krusiduller, men de som gillar en gimmick då och då kan gå till en omfattande effektkorg. Öppna en videofil och välj Verktyg / Effekter och filter . En dialogruta öppnas och på fliken Ljudeffekter ser du omedelbart en grafisk equalizer . Om så önskas måste du först aktivera det. förresten kan du välja mellan en hel serie "förinställningar" här.
Antag att du vill spela upp din video med en liten logotyp för din association på skärmen. Nu kan du bränna en sådan logotyp i själva bilderna (till exempel med gratis Avidemux), men med VLC kan det också vara mindre drastiskt. Öppna fliken Videoeffekter vid Effekter och filter . Du kommer att se flera underliggande flikar här, som beskärning, färger och geometri . För logotypen går du dock till fliken Overlay . Här markerar du kryssrutan Lägg till logotyp och får önskad bildfil. Vid Ovan och Vänsterdu anger (i pixlar) hur långt logotypen från videokanten måste placeras och skjutreglaget till Cover ställer in logotypens transparensnivå - så kan du också visa en vattenstämpel på din video. Bekräfta med Spara .
Förresten är det helt möjligt att aktivera flera ljud- och videoeffekter samtidigt. Observera: om du trycker på Spara- knappen förblir de inställda effekterna aktiva för efterföljande uppspelningssessioner - även med andra videor.

Tillägg
VLC stöder också plugins och tillägg som gör att du kan utöka programmets funktioner ytterligare. Du når detta via menyn Verktyg / Plugins och tillägg . Klicka på Sök fler tillägg online och på Alla på fliken Addon manager . De tillgängliga tilläggen visas nu i den högra panelen. Dessa verkar dock främst vara teman som kan installeras med en knapptryckning. Extensions- avsnittet är fortfarande tunnare och innehåller bara en handfull saker, varav några nu är bakade i VLC som standard, till exempel möjligheten att spela media där det slutade förra gången och funktionen för att få undertexter (se tips 5).

Kommandorad
Även om VLC har ett grafiskt gränssnitt kan det ibland vara användbart att köra programmet från kommandoraden, särskilt eftersom du kan inkludera sådana kommandon i ett skript eller en batchfil.
I vilket fall som helst är det bra att veta att med kommandot vlc --help genererar du textfilen vlc-help.txt, som innehåller en översikt över alla kommandoradsalternativ. Du får en ännu mer omfattande textfil med vlc -H (med versaler ). Om du inte kan se txt-filen startar du kommandotolken som administratör och försöker igen.
Den resulterande textfilen kan visas till exempel via Wordpad; du kommer snart att upptäcka att VLC ger en imponerande arsenal av parametrar.
