Du måste veta detta om en extern GPU

Din bärbara dator är praktisk eftersom det är en liten enhet som du kan bära med dig. Tyvärr har de flesta bärbara datorer ett internt grafikkort som inte är tillräckligt snabbt för något tyngre grafikapplikationer som videoredigering eller grafikintensiva spel. En lösning är att ansluta en extern GPU till din dator. I den här artikeln kommer vi att berätta hur det fungerar.

Tips 01: Varför externt?

Din bärbara dator har förmodligen en lätt GPU (grafikbehandlingsenhet, även känd som ett grafikkort eller grafikkort), som inte producerar för mycket värme och har tillräckligt med kapacitet för att visa videor, spela spel och utföra alla dagliga uppgifter. Men om du använder tunga program, ofta arbetar med videoredigeringsprogram eller ibland ansluter flera stora bildskärmar till ditt system, kommer du att upptäcka att dina fans ständigt är på och att ditt system känns långsammare. Allt detta är tecken på att den interna GPU: n är överbelastad. I ett sådant fall kan du uppgradera systemets interna GPU på din stationära dator, men det är vanligtvis inte möjligt med bärbara datorer. När allt kommer omkring, på en stationär dator kan du helt enkelt sätta in ett andra grafikkort genom att ansluta det till en PCI Express-kortplats, men det är inte möjligt med en bärbar dator.Det är möjligt att förse din bärbara dator (eller skrivbord) med en extern GPU. Detta kan stänga av den interna GPU: n eller dela belastningarna. I de flesta fall är en extern GPU meningsfull om du använder en bärbar dator som det grundläggande systemet.

I de flesta fall är ett externt grafikkort vettigt om du använder en bärbar dator som det grundläggande systemet

Tips 02: Extern GPU-drift

Principen för en extern GPU är mycket enkel, du tar ett separat grafikkort, bygger det i ett hölje och ansluter enheten till din bärbara dator. För några år sedan var det bara reserverat för våghalsar som skruvar in lösa grafikkort i hus och lödkontroller själva, men nuförtiden finns det separata höljen till salu, du hittar specialiserade webbplatser och forum där du kan läsa allt om de bästa GPU: erna för extern användning du kan även köpa färdiga lösningar. Du kan placera maximalt ett grafikkort i nästan alla höljen för externa GPU: er. Det finns kapslingar för flera GPU: er, men de kostar mycket pengar. Om du behöver fler grafikkort är det förmodligen smartare att köpa två höljen, eftersom de båda har sin egen strömförsörjning.Externa grafikkort förbrukar mycket ström och behöver kraftfulla fläktar för att hålla temperaturen.

eGPU vs eGFX

Dessa två termer förväxlas ofta. Ofta är samma produkter menade, men eGFX står för extern grafik och används för en extern enhet som kan köra grafikprocesser. eGPU står för extern grafikbehandlingsenhet och kan endast referera till ett fysiskt grafikkort. Så du kan med rätta säga att det finns en eGPU i en eGFX.

Tips 03: Applikationer

För vem är ett externt grafikkort egentligen användbart? Om dina spelupplevelser stannar vid Mijnenvegen eller ett spel tålamod behöver du inte mer grafisk datorkraft. Men om du spelar spel som kräver mycket av din GPU - tänk på Far Cry, Final Fantasy eller Deus Ex: Mankind Divided, så räcker det inte längre med ett enkelt grafikkort. För ett spel som Far Cry: New Dawn rekommenderas en GPU med minst 4 GB RAM-minne. I en genomsnittlig bärbar dator med integrerad GPU kan detta ofta inte frigöras av systemet. Spelet kommer att spela på de flesta bärbara datorer, men du måste justera ditt system för att få ut det mesta av den interna GPU: n, och du kommer ibland att uppleva fel i bilden.Du måste också ställa in spelets inställningar till lägsta belastning själv och det betyder att du inte kommer att kunna njuta av spelets vackra grafik.

En annan anledning att skaffa en extern GPU är att arbeta med videoredigeringsprogramvara. Rendering går mycket snabbare med ett separat externt grafikkort än med det interna grafikkortet, eftersom den externa GPU: n är mycket kraftfullare. Styrning av flera skärmar sätter också en belastning på grafikkortet. Om du vill kunna ansluta två externa 4K-skärmar till en bärbar dator är det praktiskt taget omöjligt med de flesta interna GPU: er. Dessutom har en extern GPU ofta fler anslutningar för att ansluta bildskärmar. Användningen av 4K-skärmar kan också vara en anledning till en extern GPU, om din bärbara dator inte stöder detta.

En annan anledning att skaffa en extern GPU är att arbeta med videoredigeringsprogramvara

Intern GPU

Två termer kommer ofta med en intern GPU på en bärbar dator: integrerad (integrerad) GPU eller oberoende (dedikerad) GPU. En integrerad GPU är en del av den vanliga processorn (processor) och är mycket mindre effektiv och kraftfull än en fristående GPU. En integrerad GPU tar upp dynamiskt minne från det totala interna minnet i din bärbara dator. En oberoende GPU (eller ett separat grafikkort) har sitt eget interna minne och ingår därför inte i processorn. En nackdel med en separat GPU i din bärbara dator är att batteriet inte håller så länge.

Tips 04: Thunderbolt

Du kan ansluta en extern GPU till din bärbara dator (eller PC) via Thunderbolt 3. Thunderbolt 3 är en ultrasnabb anslutning som teoretiskt kan nå hastigheter på 40 Gbit / s. Thunderbolt 3 är namnet på tekniken, anslutningen som används för den är USB-C. Din dator måste därför ha en USB-C-port som stöder Thunderbolt-teknik. Vissa äldre USB-C-portar gör inte detta, så kontrollera detta innan du köper en extern GPU.

Det är också viktigt att veta exakt vilket externt grafikkort som fungerar med ditt system. På webbplatsen www.egpu.io hittar du mycket information om alla slags höljen, vilka GPU: er som fungerar med vilka moderkort och datorer och hur du själv kan montera en extern GPU. Mac-datorer fungerar bara med AMD-grafikprocessorer, kom ihåg detta om du har en Apple-produkt. På programvarusidan måste du köra åtminstone macOS 10.13.4. Det finns också några Thunderbolt2-kapslingar på marknaden, men vi rekommenderar att du går till det nyare Thunderbolt3-alternativet. Du kan också ansluta en extern GPU till en bärbar dator via annan teknik (som mini-pci-express, ExpressCard eller äldre versioner av Thunderbolt), men dessa är nästan bara lämpliga för gör-det-själv-projekt.

Tips 05: Strömförbrukning

Det finns två sätt att få en extern GPU (tre om vi också inkluderar ett gör-det-själv-alternativ). Det enklaste sättet är att välja en färdig lösning, men det billigaste är att köpa ett hus själv och installera ett separat grafikkort i det. Innan du köper ett hus är det smart att på ovannämnda webbplats www.egpu.io verifiera att detta hus fungerar bra med din bärbara modell. Det är viktigt när du köper ett hus att strömförsörjningen är tillräckligt kraftfull för att köra en GPU utan problem. Med specifikationerna för en GPU hittar du vanligtvis antalet watt som ett grafikkort behöver, men detta är baserat på användning på en stationär dator. Om du använder ett externt hus är dessa minimikrav inte längre korrekta.Det rekommenderas att du tittar på bostadstillverkarens webbplats för att se vilka GPU: er den stöder. Många tillverkare har flera modeller av samma hus och ofta är skillnaden i den interna strömförsörjningens kraft. Vissa kapslingar har också extra portar ombord, vilket är användbart om du till exempel vill ansluta kringutrustning. Tänk också på fodralets bredd: vissa fall är inte tillräckligt stora för de tjockaste grafikkorten.vissa fall är inte tillräckligt stora för de tjockaste grafikkorten.vissa fall är inte tillräckligt stora för de tjockaste grafikkorten.

Med flera modeller av samma hus är skillnaden ofta i kraften till den interna strömförsörjningen