Även om vi inte skriver ut mycket längre är det ändå användbart att ha en skrivare hemma. Och helst en som också kan skanna, för den funktionen är också användbar då och då. Ingen vill naturligtvis spendera för mycket, varför vi testade relativt billiga skrivare i två prisklasser. Vad köper du för ett belopp på upp till 100 euro och vad kan du förvänta dig ett steg högre upp på stegen för cirka 150 euro? Vi fick reda på det på grundval av ett test av åtta modeller.
Vi skriver ut mindre och mindre, för mer och mer kan göras digitalt. Om du kan checka in på flygplatsen med din smartphone, varför skriva ut ditt boardingkort? Numera fyller du ofta i formulär online, varefter du sparar en digital kopia på din dator och / eller annan plats. En fysisk mapp som innehåller all slags dokumentation blir allt sällsynt. Läs också: På så sätt kan du enkelt skriva ut från din surfplatta och smartphone.
De flesta av er kommer också att vilja eller behöva göra en utskrift då och då, till exempel om du måste returnera ett paket och skriva ut en returbiljett för detta eller om du först måste fylla i ett formulär med penna innan du skannar det igen och att återvända. Skannern på en allt-i-ett är naturligtvis ändå användbar om du vill göra så mycket av din administration digitalt som möjligt. Du kan sedan skanna de dokument som du fortfarande får fysiskt (till exempel köpeavtalet för ett hus eller köpkvitton för produkter som du har köpt från fysiska butiker) och lagra dem på en säker digital plats.
För detta test tittade vi på prisvärda allt-i-ett-enheter, där vi bestämde två prisklasser: högst 100 euro och högst cirka 150 euro. Detta innebär att vi fokuserar på bläckstråleskrivmaskiner, för för denna typ av mängder förblir laser multifunktionella enheter utom räckhåll. Till slut kom vi till totalt åtta multifunktionsskrivare som vi klarat vårt vanliga testförfarande. Vi fick en skrivare för båda prisklasserna från fyra tillverkare, nämligen Brother, Canon, Epson och HP.

Startpatroner
Det är inte nytt att du får särskilda startkassetter (även kallade installationspatroner) med en ny skrivare. Även om detta inte alltid anges tydligt, får du nästan alla nya skrivare dessa patroner med lägre kapacitet än de vanliga varianterna. På så sätt måste du köpa en ny uppsättning snabbare, så att tillverkarna tjänar pengar snabbare från en skrivare. Det är inte riktigt snyggt utan snarare. Men med vissa maskiner i detta test går tillverkarna mycket bra. Brother DCP-J562DW, HP Envy 5540 och HP Envy 7640 hade inte tillräckligt med bläck i bläckpatronerna för att klara vårt testförfarande (som består av cirka 40 utskrifter totalt och både svartvita och färgutskrifter och både text och foto). grafik). Speciellt med den relativt dyra Envy 7640 kan detta inte motiveras.Med den här modellen fick vi också slut på extra patroner för att slutföra alla tester.
Patroner
Även i de mer överkomliga segmenten är det bra att fråga dig själv i förväg vad du främst behöver enheten till. Om du vill skriva ut foton regelbundet på den, desto fler patroner desto bättre. I detta test har de två kanonerna och Epson Expression Premium XP-830 mer än de fyra standardfärgerna (CMYK) ombord. Modeller med endast de fyra standardfärgerna kan användas för fotoutskrift på egen hand, men tillägget av extra färger ger nästan utan undantag bättre utskriftskvalitet.
Det är slående att det finns modeller med 'normal' svart och modeller med en extra patron med fotosvart. Skillnaden mellan dem ligger i de råvaror som har använts. Vanligt svart på maskiner med en extra svart patron är pigmentbläck, foto svart är färgbläck. Pigmentfärg är det dyrare av de två, bestående av en blandning av vatten och olösliga partiklar. Det fäster mycket bra på grovare ytor, till exempel standardpapper för textutskrift. Färgfärg är billigare att tillverka och är tillverkat av ett lösligt färgämne. Den har en naturlig glans, men är särskilt lämplig för utskrift på glättat fotopapper. Färgbläck bleknar också snabbare. Modellerna i detta test som inte har extra patroner har för övrigt billigare färgbläck i den svarta patronen.Färgpatronerna är fyllda med färgbläck på alla modeller.
De två HP-deltagarna använder en 3-i-1 färgpatron. Detta var mycket vanligt under långa tider, men de senaste åren tycktes allt fler tillverkare flytta ifrån det. Om en av färgerna är slut måste du byta ut hela patronen på HP, även om de andra färgerna ännu inte har tagit slut.
Dokumentmatare
Om du letar efter en enhet med en mer affärsliknande snedställning är en modell med en ADF (automatisk dokumentmatare) värt att överväga. Du kan placera en bunt original i den, varefter allt-i-ett-enheten skannar dem efter varandra. I detta test anländer du sedan till Brother MFC-J5620DW, Epson Expression Premium XP-830 och HP Envy 7640. Brother görs också tydligt för människor som ska skriva ut lite mer, eftersom priset per sida är uppenbart. bäst av alla.

Anslutningar
Några saker sticker ut inom anslutningsområdet. Det finns tre modeller som du fortfarande kan använda för faxning, något som inte längre är på modet. Det är också slående att det inte finns någon trådbunden nätverksanslutning i det billigare prisklassen. De dyrare modellerna har alla denna anslutning. Alla enheter har WiFi i detta test, liksom WiFi Direct. Det senare kan vara användbart om du vill att någon ska skriva ut något på din skrivare, men inte vill ge den personen åtkomst till ditt nätverk. Nästan alla skrivare i detta test erbjuder möjlighet att sätta in ett SD-kort, från vilket du också kan skriva ut omedelbart.
Endast billigare Canon och HP har inte detta. En USB-värdanslutning (till vilken du kan ansluta ett USB-minne) är reserverad för de fyra dyrare modellerna i detta test. Med Brother MFC-J5620DW, Canon Pixma MG7750 och Epson Expression Premium XP-830 är denna anslutning också lämplig för PictBridge, vilket gör det möjligt att skriva ut direkt från en kamera. Detta är inte fallet med HP Envy 7640. I allmänhet visar närvaron av antalet anslutningar tydligt att Canon Pixma MG5750 är det billigaste i detta test. Det erbjuder bara det väsentliga inom detta område: WiFi och en USB-anslutning för att ansluta direkt till en dator.

Duplex
Det finns också en hel del skillnader när det gäller möjligheterna. Det är slående att Epson Expression Home XP-435 är den enda i detta test utan en automatisk duplexenhet. För ett genomsnitt på cirka 80 euro borde det inte saknas nuförtiden. Om du vill göra dubbelsidiga utskrifter måste du först skriva ut jämna sidor med den här skrivaren, sedan vända på bunten och sedan skriva ut de udda sidorna (tvärtom är det naturligtvis också möjligt). Vi kan också överväga varför Epson utelämnade duplexenheten för XP-435, eftersom allt-i-ett har gjorts så liten som möjligt.
XP-435 framställs därför som en '' liten-i-ett ''. Eftersom en duplexenhet tar upp en hel del utrymme, genom att utelämna den, kan betydande besparingar göras inom detta område. I praktiken är det inte så illa, för här har du att göra med en skrivare där papperet matas upprätt på baksidan. För att kunna göra detta måste en monter utökas. En betydande plastbit måste också dras ut fram. När det gäller fotavtryck är XP-435 i slutändan inte mycket mindre än majoriteten av de andra skrivarna i testet, så storleken uppväger inte vår uteslutning av duplexenheten.

Skanna
Om vi tittar på skannarens möjligheter sticker de två maskinerna från Brother ut. De är de enda som kan skanna till en nätverksplats. Det är också möjligt att skanna till e-post, vilket också är inblandat i modellerna från Epson och HP. Det vill säga om du använder en bred definition för 'ingrodd'. För alla deltagare görs detta inte via en lokal SMTP-server utan via ett tillägg. Med de två bröderna måste du installera en app som tillåter detta, medan det med Epsons är en del av Scan To Cloud-funktionerna. Med alla maskiner går det via molnet. I allmänhet fungerar det inte lika snabbt som en inbyggd variant, men du kan bara skapa en adressbok i den. Dessutom ser vi på alla enheter utom HP möjligheten att skanna till molnlagring som Dropbox, Google Drive och OneDrive.
Hanteringsalternativ
Alternativen när det gäller hantering är mycket mer omfattande med Brother MFC-J5620DW än med de andra modellerna i detta test. Det är till och med möjligt att spåra antalet utskrifter per användare och tilldela rättigheter att skriva ut i både färg och svartvitt eller endast i svartvitt. Med Epsons och Canon Pixma MG5750 kan du inte göra mycket mer i hanteringsmenyn än att se bläcknivåerna.
Brother MFC-J5620DW sticker också ut av en annan anledning, nämligen hur papperet styrs förbi skrivhuvudena. Detta görs i liggande läge, så 'i bredd'. Detta säkerställer att den här allt-i-ett-enheten är mycket mindre djup än du är van vid. Men det har inte varit den främsta anledningen för Brother att göra detta. För nu kan A3-papper också styras förbi skrivhuvudena. Trots allt motsvarar höjden på ett A4-ark exakt bredden på ett A3-ark. Observera: du måste mata in A3-papper manuellt på baksidan. Enligt vår åsikt är detta inte ett enormt mervärde, särskilt för att det inte fungerar felfritt. Ibland är papperet för långt in, andra gånger är det inte tillräckligt långt. Det är allt för nära.

Prestanda och strömförbrukning
I allmänhet är de dyrare skrivarna snabbare än de billigare, särskilt för större utskriftsjobb. HP Envy 7640 är undantaget från denna regel. Det fungerar inte särskilt bra. Om du letar efter hastighet är Brother MFC-J5620DW utan tvekan det bästa valet. Hastigheten på duplexenheten skiljer sig också avsevärt mellan deltagarna. Med Brother DCP-J562DW kan du säkert ta en omväg om du till exempel vill skriva ut dubbelsidig. Egentligen är ingen av dem riktigt snabba vid denna tidpunkt, för det måste du se ett eller flera steg högre på prisstegen. Skanning är ganska snabbt med de flesta modeller. Undantaget från detta är Expression Home XP-435 från Epson. Han tar gott om tid för detta. Även på denna punkt är Brother MFC-J5620DW uppenbarligen den snabbaste,även om vi tar hänsyn till ADF: s kvalitet.
Bläckstrålar förbrukar inte mycket ström, det är givet. Ingenting behöver värmas upp, vilket är fallet med laserskrivare. I slutändan, enligt vår mening, handlar skrivare främst om standby-förbrukning, eftersom det är det tillstånd där skrivaren sannolikt kommer att vara. Det är nu trevligt och lågt med nästan alla typer av skrivare. Om skrivaren ofta är helt avstängd och du slår på den bara när du börjar skriva ut är det viktigt att den startar snabbt. Canon är traditionellt mycket bra på detta. Med en starttid på 3-4 sekunder för båda modellerna behöver du inte vänta länge innan du kan skriva ut med dessa kanoner. Epson Expression Premium XP-830 är på båda kanonerna.

Utskriftskvalitet
Vi är generellt positiva till utskriftskvaliteten hos deltagarna i detta test. De bästa fotoutskrifterna görs av skrivarna med ytterligare patroner, med Canon Pixma MG5750, MG7750 och Epson Expression Premium XP-830 som tydligt sticker ut. Brother DCP-J562DW och MFC-J5620DW klarar sig också mycket bra inom detta område. HP Envy 5540 är faktiskt inte riktigt lämplig för utskrift av foton. Epson Expression Home XP-435 klarar sig lite bättre, men det ger också utskrifter som är lite för bleka för vår smak. HP Envy 7640 går bra, men vi är inte riktigt imponerade av det.
När det gäller text sticker Epson Expression Premium XP-830 och båda modellerna från HP tydligt ut, både när det gäller skärpa och svärtning. Canon Pixma MG5750 och MG7750 producerar texter med bra skärpa, men de är mindre svarta. Text som skrivs ut med Brother DCP-J562DW är varken riktigt skarp eller djupsvart, med Brother MFC-J5620DW är texterna tillräckligt skarpa men kunde ha varit lite svartare. Slutligen producerar Epson Expression Home XP-435 vackra svarta texter, men de är inte riktigt skarpa.

Slutsats
Om du letar efter en prisvärd allt-i-ett-enhet har du fortfarande många val, även om det inte finns så många tillverkare. Enligt vår åsikt är den bästa maskinen i detta test utan tvekan Brother MFC-J5620DW. Det kan ha en något lägre utskriftskvalitet än några av de andra deltagarna, men det är betydligt snabbare och erbjuder många möjligheter. Den här allt-i-ett-enheten rinner ut med beteckningen Bäst testad. Om utskriftskvaliteten är viktigast för dig är Epson Expression Premium XP-830 det bästa valet. Om du föredrar att spendera (väl) mindre än 100 euro, är det enligt vår uppfattning det bästa köpet med Canon Pixma MG5750. Även om det är något begränsat när det gäller möjligheter är det verkligen övertygande och det är också relativt billigt. Tycker du att möjligheter är viktigare än prestanda,då kan du också ta en titt på Brother DCP-J562DW.
I tabellen (pdf) hittar du testresultaten för de 8 testade allt-i-ett-skrivarna.

Utskriftskostnader
Om du skriver ut mycket kan utskriftskostnaderna för en skrivare skilja sig avsevärt per skrivare på lång sikt. Vi har därför beräknat ett pris per sida för alla modeller i detta test. Vi baserar det bara på bläcket som förbrukas. I praktiken läggs också papperspriset till detta, och något mindre direkt energiförbrukningen och inköpspriset. Dessa totala kostnader kallas också tco eller totala ägandekostnader. Av tabellen nedan är det tydligt att Brother MFC-J5620DW är billigast om man bara tittar på bläcket som används. HP gör ett ganska bra jobb här också. De relativt höga kostnaderna för Epson Expression Premium XP-830 är också slående.