På så sätt tömmer du verkligen din dator

Är det dags för en ny dator? Du kan fortfarande få några dollar för din gamla dator. Innan du säljer dessa är det klokt att få en kvast genom din dator först. Du kan tömma hårddisken på ett ögonblick med tipsen från den här artikeln.

01 Formatera disk

En traditionell hårddisk består av ett eller flera skivor: runda skivor som ser ut som tjocka CD-skivor. En tallrik är en bit glas eller aluminium som är täckt med ett metallskikt. Hårddiskar med lite lagringsutrymme har en plattare, större enheter har två eller fler. Varje tallrik innehåller tusentals sektorer som kan fyllas med data. När mer skrivs till skivan och filer hämtas från den skapas luckor som senare kan fyllas med delar av nya filer. En hårddisk kan omedelbart rengöra dessa hål, detta kallas defragmentering, men detta går på bekostnad av hastighet.

En vanlig felaktighet är att formatering av en hårddisk innebär att alla befintliga data raderas så att enheten kan användas igen. I själva verket är inte alla sektorer rensade. Endast referenserna till filerna tas bort. Du säger i grund och botten till hårddisken att alla befintliga sektorer kan betraktas som ledigt utrymme och nya filer kan skrivas till alla sektorer på disken. Ju mer du gör med disken, desto fler gamla filer försvinner eftersom de ger plats för nya filer. Men om du vill sälja datorn med disk är det nödvändigt att du raderar dina data ordentligt. Så det räcker inte att bara formatera och installera om Windows. Då raderas naturligtvis alla dina inställningar,men vissa data kan enkelt återställas med återställningsprogramvara.

Behörigheter

De flesta programvaror kan bara aktiveras på ett fåtal datorer i taget. Om du ska sälja en dator, inaktivera först programvaran på den datorn. I de flesta fall kan detta också göras senare via ett onlineverktyg, men det är användbart att i förväg kontrollera per program om detta är möjligt. I programmet väljer du att inaktivera den aktuella datorn, så att du kan lägga till auktorisering på din nya dator.

02 Skriv över

Så om du vill sälja en disk, se till att dina sektorer skrivs över med ny, värdelös information. Det är precis vad som händer med en "grundlig formatering". Programmet du använder för detta skriver om hårddisken flera gånger med slumpmässiga data eller med ett mönster av enor och nollor. Ju fler gånger du gör detta under formateringen, desto mer säker kan du vara på att filer inte kan hittas.

Det finns ett antal nivåer, med Gutmann-metoden som den mest komplexa. En disk skrivs över 35 gånger med olika algoritmer per överskrivning. Detta system är alltför omfattande för de flesta applikationer och därför finns det mildare skrivprocesser. USA: s försvar använder en sjufaldig överföringsmetod som standard, men för hem-, trädgårds- och köksanvändning är en två- eller trefaldig överföring tillräcklig. För Windows kan du använda den välkända programvaran CCleaner. Om du inte använder programmet ännu, klicka här på Ladda ner gratisversion och kämpa igenom de sidor som fortfarande vill att du ska ladda ner en betald version. När du är installerad klickar du på Verktyg / Drive Wiper och sätt en bock framför namnet på den enhet du vill formatera.

Se till att du har valt alternativet Hela enheten (all data raderas) bakom Torka . Bakom säkerhet bestämmer du hur ofta hårddisken ska skrivas över med godtyckliga data. Advance Overwrite (3 pass) är verkligen tillräckligt för de flesta applikationer och kommer att säkerställa att nästan ingen dataåterställning är möjlig. Den Complex Skriv över (7 passerar) alternativet rekommenderas för försvars hårddiskar och är overkill för standardanvändare. Det sista alternativet Very Complex Overwrite (35 pass) är bara meningsfullt om du har tillgång till stridsspetsar och har mycket tid att spara, eftersom det kan ta några dagar. Klicka på Torka för att börja processen.

03 Formatera disk på en Mac

På Mac: n bakas säker diskformatering till macOS som standard. Öppna Program / Verktyg och starta Diskverktyg . Välj den externa enhet som du vill formatera och klicka på Radera . Klicka på Säkerhetsalternativ och välj säkerhetsnivå. Du har fyra alternativ, den säkraste metoden (rätt alternativ) är att skriva över data sju gånger. Säkerhetsalternativen är inte synliga om du vill formatera en intern enhet.

Suddgummi

För att formatera ett USB-minne kan du ladda ner det gratis Eraser-programmet. Eraser har många funktioner ombord, så du kan också radera enskilda filer säkert från ett medium, även från vanliga hårddiskar.

Om du inte vill ladda ner ett separat program för att formatera ditt USB-minne kan du också leta efter en sådan funktion i Windows 10. Anslut ditt USB-minne, gå till Windows Explorer och högerklicka på USB-enheten. Här hittar du alternativet Format .

04 SSD

En SSD fungerar annorlunda än en vanlig hårddisk och dess livslängd beror till stor del på antalet läs- och skrivcykler. Om du använder ett program som CCleaner för att helt skriva över disken några gånger kommer du omedelbart att förkorta livslängden på din SSD. För att helt radera data på en SSD måste du göra en så kallad ATA Secure Erase. Detta ger en kort spänning till SSD, vilket kommer att återställa alla sektorer till utgångsläget. Som om SSD har haft en kortslutning och dess minne har raderats permanent. För att ge en sådan ATA Secure Erase måste du leta efter ett specialverktyg på webbplatsen för tillverkaren av din SSD. För Samsung är detta till exempel programvaran Samsung Magician.

Ett annat alternativ är att kryptera hela din SSD-enhet innan du formaterar den. Formatera sedan SSD från en annan dator och kryptera SSD en gång till. Detta säkerställer att din första kryptering, som normalt lagras på själva SSD, skrivs över. På så sätt är dina gamla data inte längre tillgängliga. Kryptering görs i Windows 10 Pro och Enterprise via BitLocker, som finns på Kontrollpanelen / System och säkerhet . I andra Windows-versioner använder du till exempel det kostnadsfria verktyget VeraCrypt. I macOS hittar du FileVault under Inställningar / Säkerhet och sekretess .

05 Formatera startdisken

Du kan inte formatera en startdisk från ditt eget operativsystem, så du måste ta bort hårddisken från datorn och placera den i ett externt hölje för att formatera den. Ett annat alternativ är att skapa återställningsmedier från ditt Windows-system och sedan starta från din dator med detta medium. Nu kan du formatera din C-enhet som om det vore en extern enhet, eftersom du kör ditt operativsystem från det andra mediet.

Återskapa data

Om du vill återställa data från en enhet som du av misstag raderade eller om du vill veta vad som finns kvar av dina gamla filer kan spåras måste du installera ett program för dataåterställning. Ett gratis och enkelt program som du kan prova med är Recuva. Många andra program kostar pengar, men nästan alla erbjuder en gratis version som låter dig skanna din disk. Du kan sedan se en översikt över de filer som hittades. För att faktiskt få tillbaka filerna måste du köpa den betalda versionen. Ett bra program är till exempel Disk Drill, som är tillgängligt för både Windows och macOS. Ett gratis och mycket kraftfullt program är DMDE, men det här programmet kräver att du läser dokumentationen noggrant.