Så här återställer du ditt Windows 10-lösenord

Det kan hända bäst: du vill logga in på Windows 10, men tyvärr verkar det som att lösenordet är felaktigt. Och nu då? Lyckligtvis är lösenordet enkelt att återställa med dessa steg. Dator! Totaal förklarar vad man ska göra. Så här återställer du ditt Windows 10-lösenord.

Sedan Windows 8 har det varit ganska enkelt att logga in på operativsystemet om du glömde ditt lösenord. Speciellt om du loggar in på Windows med ett Microsoft-konto, erbjuder företaget många alternativ för att återställa ditt lösenord. Fördelen med detta är att (när du har tillgång till Windows 10 igen) får du också tillgång till alla andra Windows-konton på din dator.

Steg 1. Återställ lösenord

Om du loggar in på Windows 10 med ett Microsoft-konto (slutar med till exempel @ live.nl, @ outlook.com eller @ hotmail.com) och du har glömt lösenordet kan du återställa det via länken //account.live .com / lösenord / återställning

På den sidan anger du först e-postadressen till kontot du vill återställa. I nästa steg anger du om du vill få ett meddelande på det telefonnummer som du angav när du skapade ditt konto. Du måste sedan bekräfta de sista fyra siffrorna i det numret. Ange koden som du får som ett sms.

Om du inte har ett telefonnummer länkat till ditt konto måste du välja alternativet Jag har ingen av denna information . Du kan sedan återställa ditt konto med en sekundär e-postadress som du angav när du skapade ditt Microsoft-konto.

När du skapade ett Microsoft-konto var du redan tvungen att ange den sekundära adressen och ange den här i Ange en annan e-postadress än den adress som ska återställas här .

Steg 2. Ange din e-postadress

När du har angett e-postadressen och captcha kommer du att få ett meddelande med koden nästan omedelbart. Du kan sedan ange den koden i fältet som visas på sidan. Du kan sedan skapa ett nytt lösenord för ditt Microsoft-konto. När det är klart kan du logga in på din dator med det nya lösenordet.

Steg 3. Windows 10 utan Microsoft-konto

Ovanstående procedur för återställning av kontoinformation fungerar bara om du loggar in med ett Microsoft-konto. Men vad händer om du bara använder ett lokalt Windows 10-konto? Även då kan du återställa ditt lösenord, men du måste utföra ett antal extra steg. Du måste då lura Windows 10.

Steg 4. Starta datorn från återställningsenheten

För att återställa ditt glömda lösenord från ett lokalt Windows 10-konto, använd återställningsalternativet för Windows 10. Du kan använda en startbar Windows 10 DVD eller USB-stick för det. Om du inte har en ännu kan du hämta den via Microsoft Media Creation Tool. Du kan ladda ner det här verktyget från Microsofts webbplats. Starta sedan din dator med DVD- eller USB-minnet, vanligtvis kan du göra detta genom att trycka på F10-knappen direkt efter att du startat din dator och sedan välja den startbara enheten (DVD eller USB-minne). Din dator startar sedan från den enheten. När den första skärmen på den startbara enheten visas trycker du på följande tangentkombination: Skift + F10. En kommandotolk visas nu på x: enheten enligt nedan:

Steg 5. Kör ytterligare kommandon

Windows 10 är så säkert att du inte bara kan ändra ett lösenord. Ändå finns det ett gap i den säkerheten. För om du flyttar och byter namn på en viss Windows-fil och sedan placerar en annan Windows-fil på sin plats kan du kringgå Windows 10s säkerhet. Efter att ha startat datorn på normalt sätt (utan en startbar enhet) kan du gå in i operativsystemet utan att behöva logga in.

När du har öppnat kommandofönstret från återställnings-DVD: n eller USB-minnet med tangentkombinationen Shift + F10 kan du kringgå skyddet med två kommandon. Verktyget utilman.exe används normalt för att visa ett virtuellt tangentbord på skärmen i inloggningsfönstret. Men att ersätta utilman.exe med cmd.exe öppnar kommandofönstret istället för utilman.exe.

För att få det gjort, kör först följande kommando:

flytta d: \ windows \ system32 \ utilman.exe d: \ windows \ system32 \ utilman.exe.bak

Detta byter namn på filen utilman.exe tillfälligt. Med följande kommando ska du nu kopiera den körbara filen för kommandotolken till den plats där utilman.exe tidigare var och byta namn på den till utilman.exe:

kopiera d: \ windows \ system32 \ cmd.exe d: \ windows \ system32 \ utilman.exe

Steg 6. Starta om och logga in

När du har kört ovanstående kommandon korrekt kan du starta om datorn från kommandotolken, du kan göra detta med det här kommandot:

starta om wpeutil

Följt av enter. Datorn startas om. När datorn har startat om helt och du är på inloggningsskärmen klickar du på tillgänglighetslogotypen längst ner till höger. Istället för tillgänglighetsalternativen öppnas nu en kommandotolk.

Steg 7. Skapa ett nytt konto

Nu när kommandotolken har öppnats kan du komma åt olika funktioner innan du loggar in i systemet. Så mycket för Windows 10s avancerade säkerhet.

För att skapa en ny användare nu, använd kommandot net. Du lägger till en standardanvändare med följande kommando:

nätanvändare pietjepuk / add

Detta kommer att lägga till en användare med kontonamnet pietjepuk till Windows 10. Kontot är dock ännu inte ett administratörskonto, men du behöver det för att justera de andra kontona i Windows 10, till exempel om du vill ge dem en Nytt lösenord. Med följande kommando lägger du till kontot pietjepuk till gruppadministratörerna .

netto lokala gruppadministratörer pietjepuk / add

Nu när det är klart kan du starta om datorn. Kontot pietjepuk kommer då att visas på inloggningsskärmen och du kan klicka på det för att logga in direkt på din dator.

Steg 8. Justera andra konton

Nu när du är inloggad med det konto du just skapade kan du ändra lösenorden för de andra kontona så att du kan använda dem igen. Högerklicka på startmenyknappen och välj Datorhantering .

En gång i Computer Management, öppna menyn på Lokala användare och grupper . Hitta nu det användarkonto du vill ändra, högerklicka på det och välj Ange lösenord . Nu kan du ange ett nytt lösenord. När du har gjort det kan du starta om datorn. Då är det möjligt att logga in igen med det konto som du har glömt lösenordet för.

Steg 9. Återställ utilman.exe till originalet

I den första delen av den här artikeln skrev vi hur man ändrar utilman.exe i kommandotolken. Om du har gjort alla stegen korrekt och vill återställa allt som det var, kan du återställa utilman.exe till sitt ursprungliga tillstånd. Lyckligtvis har det säkerhetskopierats. I Windows 10 öppnar du en kommandotolk från startmenyn med kommandot cmd.exe .

Ange följande kommando där:

kopiera C: \ Windows \ system32 \ utilman.exe.bak C: \ windows \ system32 \ utilman.exe

Bekräfta att du skriver över filen med [YES] eller [YES] och allt återställs.