Testat: de 7 bästa ljudsystemen i flera rum

Strömmande ljud har vuxit från en nisch till en massprodukt på ungefär tio år. Innan du behövde en oöverträffad mängd teknisk kunskap: nu kan vem som helst installera och driva ett flerrumssystem. Vi tittar på erbjudanden från de sju största märkena som bygger ljudsystem, som Sonos, Denon och Samsung.

  • Teufel Supreme On - Bäst av båda världarna 19 december 2020 15:12
  • De fem bästa MP3-omvandlarna för YouTube-videor den 8 december 2020 16:12
  • Bose Sport öronsnäckor - ger dig vingar 21 oktober 2020 17:10

Den som hör "multiroom-ljud" tänker nästan automatiskt på Sonos. Kaliforniens varumärke introducerade de första ZonePlayers för cirka tolv år sedan. På grund av det robusta privata trådlösa nätverket och den vid den tidpunkten oöverträffade lättheten vid installation av spelarna var strömmande ljud plötsligt mycket tillgängligt. Också för de inte så tekniskt kunniga användarna. Nu är vi mer än ett decennium på och den etablerade ordningen i ljudvärlden har också sett ljuset. Tänk på NAD som kom med Bluesound. Eller Denon som har lagt ner en direkt konkurrent till Sonos med HEOS. Och hur är det med Yamaha? Eller tyska Teufel, som slogs samman med Raumfeld för några år sedan. Och Bose? Och Samsung ... kort sagt: gott om val nu.

Skillnader

De stora skillnaderna mellan de olika systemen finns inom några få områden. Först och främst naturligtvis utseendet. Det som är vackert är en fråga om smak, så vi ska inte säga så mycket om det. Dessutom varierar utbudet per märke. Sonos, HEOS, Bose och Samsung fokuserar främst på allt-i-ett-högtalare. Bluesound, Raumfeld och Yamaha fokuserar också på andra typer av lösningar. Tänk på separata streamers, rippsystem eller aktiva system som du bara behöver ansluta högtalare till. Yamaha, Denon och på sätt och vis NAD (Bluesound) har också förstärkare som innehåller deras streaming-system.

En annan slående - och viktig - skillnad finns i nätverksteknik. Där Bluesound och Sonos använder sitt eget system använder resten upnp. Det finns något att säga för båda valen. Genom att skapa sitt eget system begränsar en tillverkare konsumentens möjligheter. Enheten kan inte bara spela från en nas och kan inte användas med generiska appar. Ett proprietärt system är dock i många fall mer stabilt eftersom tillverkaren kan samordna allt: prestandan beror inte på prestanda för till exempel nätverket eller användarens NAS. Upnp erbjuder dock mer flexibilitet. Och många konsumenter gillar det så mycket.

Sonos

Vi börjar med den mest kända av listan: Sonos. Sonos har verkligen satt en trend med sitt sortiment. Och vi måste också erkänna: det är klart och genomtänkt. Det finns ett antal högtalare: från små till stora, de är Play: 1, Play: 3 och Play: 5. Play: 5 har nyligen förnyats helt: det låter annorlunda, har fler funktioner (touchknappar och sensorer för att bestämma positionen) och ser mycket modernare ut än sin föregångare. Dessutom finns soundbar Playbar och en matchande subwoofer. Soundbar spelas också i 3.0 kanaler. Om du vill ha surround (Dolby 5.1 stöds) är två bakre högtalare (till exempel Play: 1 eller Play: 3, men '5' är också möjliga) och en subwoofer ett måste.

För dem som redan har ett bra hi-fi-system är Sonos Connect ett alternativ: det är en separat streamer som du kan ansluta till ett befintligt system. Om du vill ha ett kompakt system är Connect: förstärkaren ett alternativ. Den innehåller en förstärkare (55 watt per kanal) så att du bara behöver ansluta högtalare.

Sonos styrka ligger i den enkla installationen, stödet från många streamingtjänster och den utmärkta appen. Vi vågar säga att vem som helst kan installera Sonos-produkter och använda appen. Helheten känns otroligt intuitiv. Det finns dock en kritikpunkt: ljudkvaliteten är inte mer än genomsnittet. I det här testet hörde vi system som överstiger Sonos när det gäller ljudkvalitet. Tänk på Raumfeld, HEOS och säkert Bluesound. Dessutom saknas stöd för högupplösta ljudfiler och Bluetooth och vi saknar ingångar på enheterna. Speciellt digitala ingångar bör inte saknas idag. Ingen Sonos-enhet har en digital ingång förutom Playbar. Kort sagt: vi saknar flexibilitet hos Sonos.

Sonos

pris

Hemsida

8 Betyg 80
  • Fördelar
  • Mycket trevlig app
  • Enkel installation
  • Alla streamingtjänster stöds
  • Negativa
  • Sonos har tagits om ljudmässigt
  • Anslutningsmöjligheter är undermåliga

Högupplöst ljud?

Vi har nämnt högupplöst ljud i granskningen av Sonos-systemet. Men vad är det exakt? Vid inspelning av musik skärs en analog signal - den direkta, elektriska musiksignalen - i sampel av en analog-till-digital-omvandlare. I många fall görs detta 96 000 gånger per sekund. Den så kallade samplingsfrekvensen är då 96 kHz. Ju fler prover per sekund, desto mer exakt sker omvandlingen. Sedan finns det en annan faktor: bitstorleken. Detta bestämmer det dynamiska området. Studios arbetar med 24bit-samplingar. Det ger ett (teoretiskt) dynamiskt intervall på 144 dB. Detta är användbart när du redigerar ljud.

En CD kan bearbeta en digital signal med en bitstorlek på 16 bitar och en samplingsfrekvens på 44 100 sampel per sekund. Det anges i redbook-standarden. Streamers har inte den begränsningen och kan nu ofta också behandla högupplöst, så 24-bitars ljud med en samplingsfrekvens på 48 kHz eller högre. Tänk på 24 bitar / 96 kHz eller 24 bitar / 192 kHz eller ännu mer. Och i många fall är det tydligt hörbart.

Raumfeld

Det tyska varumärket Raumfeld ingår i Teufel-gruppen. Produktsortimentet är ganska omfattande och helt annorlunda än till exempel Sonos, HEOS eller Bluesound. Detta är särskilt tydligt i "Stereo" -linjen. Det här är helt enkelt högtalare - en golvstativ och en bokhylla - som innehåller en streamer och förstärkare. Och varför inte? De låter rent bra. Och för dem som letar efter ett storslaget, fullt ljud: leta inte längre!

Sedan finns det de mindre allt-i-ett-modellerna: One M och den lilla varianten One S. Det finns också en Cube: lite udda, eftersom det är mer en designhögtalare. Det låter inte bra heller. Slutligen har Raumfeld en Cinebar och Sounddeck för TV: n. Raumfeld har också en separat strömningsenhet: Connector 2. Och en Expand: en styrenhet med en WiFi-åtkomstpunkt i.

Alla Raumfeld-strömmande enheter stöder högupplöst ljud. Vi är mycket förtjust i Raumfelds ljudåtergivning. Stereo L och M låter bara bra. One M-idemet, som är en av våra favoriter när det gäller allt-i-ett-lösningar. Cinebar kräver lite justering med subwoofern, men det överraskar också positivt.

Installationen är en tydlig tiostegsplan. Det kan inte riktigt gå fel, men det kräver mer ansträngning än med Sonos eller till exempel Bluesound och HEOS. Appen är tydlig men kan förbättras här och där. Det saknar de intuitiva kontrollerna, där det är exakt, är svårt att säga. Kanske beror det på att det finns mycket på en skärm.

Raumfeld

pris

Hemsida

9 Poäng 90
  • Fördelar
  • Låter väldigt solid
  • Priset är skarpt
  • Enkel installation
  • Negativa
  • Stereo L och M är rejäl
  • Appen är lite upptagen

Bose SoundTouch

Bose är ett av de mest kända ljudmärkena i världen. Varumärket har gått igenom med bullerdämpning och naturligtvis de berömda vita "mjölkkartongerna". Uppenbarligen dröjde Bose inte kvar på 90-talet. Detta märke har också ett ljudsystem med flera rum: SoundTouch. Systemet består av ett antal högtalare, SoundTouch SA-5-förstärkaren och Wave SoundTouch IV (en typ av trådlös mottagare).

Bose släpper aldrig specifikationer för sina produkter. Så vi var tvungna att ta reda på om systemet stöder högupplöst ljud, vilken WiFi-teknik Bose använder och vilka förstärkare det innehåller. Vi ser att Bose har utrustat SoundTouch 10, 20 och 30 med 2,4 GHz Wi-Fi-n. Wave har fortfarande WiFi-g, vilket inte är användbart eftersom det teoretiskt kan sakta ner hela det trådlösa nätverket. Lyckligtvis finns det också trådbundet Ethernet, så att WiFi inte behöver användas.

Bose fokuserar på användarvänlighet. Appen är väldigt tydlig i designen, och funktionen på enheterna är logisk. Men det är där fördelarna med Bose-systemet slutar. Först och främst måste vi registrera oss innan vi kan använda systemet. Vi gillar inte det. Dessutom låter inte det helt rätt. De 10 kommer som mycket nakna. De 20 saknar finess och de 30 är återigen för fulla och lite klumpiga i ljudet. Vi har inte haft händerna på Wave och SA-5-förstärkaren.

Bose

pris

Hemsida

5 Poäng 50
  • Fördelar
  • Fjärrkontroll
  • Knappar på enheterna
  • Negativa
  • Låter dåligt
  • pris
  • Registrering krävs i appen

Yamaha MusicCast

Det är inte många som vet att Yamaha var den första som lanserade ett flerrumssystem över ett nätverk (med ett trådlöst alternativ). Vid den tiden - 2003 - var företaget helt enkelt för tidigt. Men nu måste marknaden vara klar. Yamaha MusicCast är lite av ett speciellt fall. Faktum är att vi pratar om en nätverksströmmingsmodul som kan byggas in var som helst. Så oavsett om det är i en liten allt-i-ett-högtalare eller en hyper-avancerad avancerad AV-mottagare: det spelar ingen roll. Med detta i åtanke kommer du att förstå att det är nästan omöjligt att beskriva Yamahas MusicCast-produktlinje. Så vi höll fast vid MusicCast Trio: ett paket som består av YSP-1600 soundbar, WX-030-högtalaren och ISX-80 (en slags väggklocka med inbyggd högtalare).

Yamaha-installationen är väldigt enkel. Efter installationen av appen kan du söka efter högtalarna och spela in dem i systemet. Även den trådlösa delen körs utan problem eller komplicerade funktioner. Det är bara att trycka på anslutningsknappen. En uppmärksamhet: ISX-80 har ingen Ethernet-anslutning och det kan fortfarande orsaka problem. Denna högtalare har också en ganska stor adapter. Se bara för att bli av med det. Appen är förresten anmärkningsvärt bra. Det är väldigt visuellt: rummen har alla ett foto, och du kan välja det själv. Parning är lite annorlunda än vanligt: ​​vi trycker vanligtvis på zonen och parar sedan i den, men det fungerar genom att knacka på bindestrecket och sedan välja zoner. Det tar lite att vänja sig vid.

En trevlig extra av MusicCast är att den kan se och visa både upnp- och AirPlay-källor. Det är också möjligt att ansluta via Bluetooth och överföra denna ström till andra högtalare. Lite liknande Harmans Omni ReStream-idé.

Sedan ljudkvaliteten. Det finns inte mycket att säga om det, för det finns så många produkter. Vad vi kan säga om Trio-Pack är att soundbar och ISX-80 låter bra. WX-030-högtalaren känns lite ur balans.

Yamaha MusicCast

pris

Hemsida

8 Betyg 80
  • Fördelar
  • Massor av val
  • Vacker app
  • Bra installation
  • Negativa
  • Stor adapter med ISX-80
  • Stöder inte många tjänster än

Allt om WiFi?

Nästan alla system som vi har testat har WiFi. Nu är det naturligtvis fantastiskt att inte behöva dra i kablar, men inser att ett trådlöst system inte alltid har den stabilitet och bandbredd som krävs för att strömma ordentligt. Dessutom är det klokt att ansluta fasta enheter i ett nätverk till en kabel. Inte bara för driftsäkerhet utan också för att hålla det trådlösa nätverket gratis för enheter som behöver det. På så sätt förblir ditt WiFi-nätverk snabbt och ljudströmmen stabil.

HEOS

HEOS är ett undermärke av Denon och det kopierade nästan bokstavligen Sonos produktlinje. Det finns en HEOS 1, 3, 5 och en ännu större: HEOS 7. Sedan finns det Link som bara kan strömma och förstärkaren för dem som letar efter en allt-i-ett-lösning med en förstärkare. Om du letar efter en soundbar kan du gå till HEOS HomeCinema. Vad HEOS gör bra är att se till att användaren inte har brist på in- och utgångar. Till exempel har varje ny generation HEOS Bluetooth och Link och Amp har också digitala och analoga ingångar. Mycket praktiskt för dem som vill länka andra saker. När det gäller ljud gör HEOS bara lite bättre än Sonos enligt vår åsikt. I synnerhet spelar Link och Amp (2x 100 watt) mycket trevligare och kraftfullare än Sonos. Lägg till det flera anslutningsalternativ och i själva verket levererar HEOS en bättre produkt.

Installationen är en bit kaka, även trådlös. Det handlar om att ansluta och följa några steg i appen. Det är inte nödvändigt att justera biblioteket, eftersom HEOS fungerar med upnp. Faktum är: du är beroende av hur väl nas indexerar allt, hur snabbt det är och hur det skickar data till HEOS. Appen i sig är lite annorlunda. Det är inte särskilt intuitivt att länka samman olika zoner. Detta görs med "dra och släpp", men vilken zon är nu mästare? Vi tycker också att det är irriterande att vi måste skapa ett konto för att kunna använda alla funktioner.

HEOS

pris

Hemsida

9 Poäng 90
  • Fördelar
  • Låter bra
  • Solid räckvidd
  • Anslutning
  • Negativa
  • Appen kan vara bättre

Bluesound

Bluesound lanserades 2013 och kom sedan med en serie något konstiga, kubformade streaming-enheter. Även om det hela satt ihop bra, fick designen inte riktigt. Kort sagt: andra generationen har en något mer konventionell design.

Bluesound-produktlinjen liknar på ett sätt Sonos. Det finns ett antal högtalare (Pulse Flex, Pulse Mini, PulseBar och Pulse) och tre strömmande enheter utan inbyggda högtalare (Node, PowerNode (2x 60 watt) och Vault). Den andra generationen har officiellt en "2" bakom typnumren. Förutom med Flex och Pulse Mini, eftersom de är nya. Målet med Bluesound är enkelt: att få bästa möjliga ljudkvalitet inom prissegmentet. Och det har vi lyckats med. Bluesound låter bäst av alla testade enheter. För övrigt är det också det dyraste systemet i detta test, med en ganska bred marginal. Men ja: de som vill ha något vackert ... Åsikterna är delade om Bluesound-appen. Sedan den nya versionen har många nycklar försvunnit. Vissa saker kan dock vara mer logiska och lite lugnare.Till exempel ser källmenyn ganska upptagen ut. Ibland tar det också för många kranar för att återgå till en huvudskärm. Man vänjer sig vid det, men det är inte särskilt bekvämt.

Bluesound

pris

Hemsida

10 Poäng 100
  • Fördelar
  • Låter riktigt bra
  • Tillväxtmöjligheter
  • Stor app
  • Negativa
  • Priset kan vara en tröskel

Samsung trådlöst ljud

Samsungs nuvarande produktlinje är inte varumärkets första razzia på multiroom-ljudmarknaden. För ett tag sedan hade den M-linjen. Ett fullständigt fel, eftersom systemet inte låter rätt och var fullt av buggar. Så nu ett nytt försök och för att vara ärlig: det är väldigt solid! Linjen består av fem strömmande högtalare: R1, R3, R5, R6 och R7. Alla talare är rundstrålande; ljudet går i alla riktningar. R1, R3 och R5 ser likadana ut, i olika storlekar. R6 och R7 har en något annorlunda design: mer ovoid. Det ser verkligen snyggt ut. Samsung har valt att endast erbjuda en trådlös anslutning. Lite synd, för om din WiFi inte är OK kan det orsaka problem och du vill kunna ansluta en nätverkskabel.

Lyckligtvis är installationen en bit kaka. Appen hittar högtalarna utan problem och efter att ha angett lösenordet kan vi spela. Via upnp hittar vi omedelbart våra mediaservrar. Att navigera genom appen är ganska trevligt och intuitivt. Vi kan bara hitta allt, även om allt är väldigt färgstarkt, vilket är distraherande. Du kan skapa ett stereopar med vilken högtalare som helst, vilket är roligt, men det är inte helt ljud ur ljudteknisk synvinkel: det ger ett cross-over-ljud och stereobild. Reproduktionen är väldigt trevlig, delvis på grund av dessa högtalares riktningskaraktär. Poängen med normala högtalare är att de ofta låter lite nakna i 'mono'. Endast med ett stereopar börjar det låta lite mer omfattande. Dessa Samsungs påverkas mycket mindre av detta.

Samsung trådlöst ljud

pris

Hemsida

8 Betyg 80
  • Fördelar
  • Låter trevligt
  • Kan anslutas flexibelt
  • Ser bra ut
  • Negativa
  • Appen är väldigt färgstark
  • Externa adaptrar
  • Endast trådlöst

Slutsats

De sju systemen vi testade har alla ett annat tillvägagångssätt ... ibland till och med en helt annan målgrupp. Sonos går för bekvämlighet och inte så mycket för optimal ljudkvalitet, det är mer vad Bluesound gör. Och Yamaha går till exempel för ett gigantiskt ekosystem där konsumenten har mycket val. HEOS går igen för ett prisvärt system som låter bra. Raumfeld närmar sig det på det tyska sättet: en solid högtalare som bas och en strömningsenhet är inbäddad i den. Kort sagt: något för alla. Även om det verkligen finns nyanser när det gäller användarvänlighet när det gäller appar, växer alla tillverkare mot varandra när det gäller användarvänlighet.

Om vi ​​tittar på den totala bilden har Bluesound testat det bästa systemet som vi belönar med bästa kvalitetsmärket. Bluesound är dock mycket dyrt, så vårt redaktionella tips Denon HEOS, som också låter utmärkt, kan vara mer intressant. Även om vi tilldelar två kvalitetsmärken är det i slutändan upp till dig att avgöra vad som är avgörande. Tänk också på att multirumsljud är beroendeframkallande och du kanske vill ha högtalare i flera rum, vilket kommer att öka din kostnad. Så tänk noga på ditt köp och lyssna på olika system och försök uppleva om ljudkvaliteten och driften uppfyller dina behov.

I tabellen (pdf) hittar du testresultaten för de 7 testade multirumsljudsystemen.