Installerar du ofta nya program som du tar bort efteråt? Det finns en stor chans att en hel del kvarstår på din dator. Dags för en virtuell maskin: du installerar en andra Windows på samma dator, som du kan använda för att förorena och experimentera med utan problem. Att jobba!
Tips 01: Virtualisera det!
Traditionellt användes virtuella maskiner främst i affärsmässiga och tekniska miljöer. På grund av den betydande förbättringen av hårdvara (läs: datorkraft) de senaste åren har det också varit ett intressant sätt att arbeta för hemmabruk under en längre tid. Principen är relativt enkel: med en virtuell maskin kan du installera ett operativsystem 'inom' ditt nuvarande operativsystem. Den stora skillnaden här är att det nya operativsystemet är aktivt i en definierad miljö. Operativsystemet har därför inget inflytande på resten av systemet och körs i en "sandlåda" -miljö.
Detta ger dig olika fördelar, till exempel kan du nu göra experiment ostört i den virtuella maskinen. Till exempel installerar du programvara för att testa det utan att den programvaran påverkar resten av din dator. Du kan också göra ändringar i Windows-registret på den virtuella maskinen medan du inte är säker på resultatet. Om något oväntat går fel kan du återställa den virtuella maskinen till en punkt i det förflutna eller helt enkelt "kasta bort den" och börja om med ett rent skiffer.

Tips 02: VM VirtualBox
Det finns flera program som du kan använda för att skapa en virtuell maskin. Vi väljer VM VirtualBox från Oracle: det är ett komplett paket med de funktioner vi behöver, som också kan användas gratis i hemsituationer. Den senaste versionen av VirtualBox finns på www.virtualbox.org. Du kan köra VirtualBox i Windows 8.1 och Windows 10. Efter installationen startar du programmet. I den vänstra delen av fönstret ser du en översikt över installerade virtuella maskiner: första gången är översikten naturligtvis fortfarande tom.
Den högra delen av fönstret innehåller information om den virtuella maskinen. VirtualBox stöder flera lägen för att komma igång. På så sätt kan du skapa en tom virtuell maskin och sedan installera önskat operativsystem. Om du inte har tålamod eller om du föredrar bekvämlighet kan du ladda ner en virtuell maskin som körs och importera den till VirtualBox. Fördelen med detta är att du kan komma igång direkt.

Systemkrav
En virtuell maskin ställer nödvändiga krav på din dator. Inte så konstigt: trots allt installerar du en "extra dator" i din egen dator. För att fungera smidigt med en virtuell maskin måste din dator innehålla minst 8 GB RAM. Desto mer desto bättre.
Tips 03: Färdiga
VirtualBox ensam är till liten nytta. Du behöver också själva operativsystemet som körs i den virtuella maskinen. Det finns olika alternativ för detta. Du kan till exempel använda en Windows-licens som ännu inte används och installera Windows med den licensnyckeln i den virtuella maskinen. Det finns dock en god chans att du inte har det här. Microsoft erbjuder flera Windows-versioner tillgängliga online, som har en giltighetstid på 90 dagar. Du behöver inte köpa en ytterligare licens med detta.
De senaste versionerna av Windows finns på developer.microsoft.com. På virtuell maskin väljer du MSEdge på Win10 (x64) Stabil . Välj sedan VirtualBox på Välj plattform . Var extra uppmärksam på lösenordet som du också hittar på webbplatsen. Du behöver den för att logga in på den virtuella Windows-datorn. I skrivande stund är lösenordet för dessa färdiga maskiner 'Passw0rd!'. Den färdiga virtuella maskinen är cirka 7 GB stor.

Tips 04: Installera dig själv
I föregående tips laddade du ner en färdig virtuell Windows-maskin. Du kan också installera en version av Windows själv istället. Tänk på att du måste köpa en separat licens för Windows för detta: det räknas som en fullständig installation. Klicka på knappen Ladda ner verktyget nu . Detta ger en guide som hjälper dig att ladda ner installationsfilen. Du kan också använda en ISO-fil eller Windows-installations-DVD som du redan äger.

Titta in i framtiden
En trevlig sak med virtuella maskiner är möjligheten att prova saker utan att kompromissa med den Windows-miljö du är beroende av varje dag. Detta gör också en virtuell maskin idealisk för att titta på framtida Windows-versioner, som fortfarande är under utveckling och därför mindre stabila. Du kan ladda ner installationsfiler för Windows 10 Insider-versioner från Microsofts webbplats. Du måste först registrera dig som Windows Insider. Installationen är densamma som med en vanlig version av Windows.
Tips 05: Importera
Om du har laddat ner en färdig virtuell maskin kan du enkelt öppna den i VirtualBox. Packa först upp den nedladdade filen på ditt vanliga system (inte inom VirtualBox): öppna Explorer, navigera till mappen där filen är lagrad och högerklicka på zip-filen. Välj Extrahera allt . När filen har extraherats öppnar du VirtualBox. Välj Importera fil / apparat i huvudfönstret i VirtualBox . Bläddra nu till den tidigare nedladdade filen för virtuell maskin och välj den. Klicka på Nästa .
Baserat på filen bestämmer VirtualBox själv vilka inställningar som är mest optimala. Exempelvis föreslår VirtualBox mängden internminne (RAM) som den virtuella maskinen behöver. Vi utgår från standardförslagen och håller med dem. Klicka på Importera- knappen . Detta tar lite tid, beroende på storleken på den virtuella maskinen. Efter importen har den virtuella maskinen lagts till i VirtualBox-huvudfönstret. Du hittar listan till vänster om fönstret. Klicka en gång på den virtuella maskinen för att visa detaljerna i den högra rutan.

Tips 06: Installera dig själv
Använder du inte en färdig virtuell maskin, men har en Windows-installationsfil laddats ner eller redo? Klicka på knappen Ny i VirtualBox huvudfönster . Ge den virtuella maskinen ett namn i Namn och operativsystem . Välj rätt operativsystem vid typ (t.ex. Microsoft Windows ) och ange versionen (t.ex. Windows 10 ). Baserat på detta väljer VirtualBox ett antal standardinställningar, till exempel mängden reserverat internminne. Bestäm själv om detta är tillräckligt: ju mer internt minne, desto mjukare kör den virtuella maskinen.
Välj mellan hårddisken för att skapa en ny virtuell hårddisk och klicka sedan på Skapa . Ange sedan var du vill spara den virtuella maskinfilen och hur mycket utrymme du reserverar. Vi rekommenderar att du använder dubbelt så stor som den rekommenderade storleken: till exempel 32 GB för Windows 10. För filtyp hårddisk godkänner vi valet från VirtualBox. För lagring på fysisk hårddisk väljer vi Dynamiskt tilldelad . Efter guiden kan du starta den virtuella maskinen. Klicka på Start. När du uppmanas till det bläddrar du till Windows ISO-installationsfilen. Du kan nu installera Windows i den virtuella maskinen.

Tips 07: Start
Hur du installerade operativsystemet i den virtuella maskinen spelar ingen roll nu. Som en riktig dator måste den virtuella maskinen startas. När du väl har klickat på den virtuella maskinen i VirtualBox-fönstret visas några knappar längst upp till höger. Klicka på Start . Ett nytt fönster öppnas och den virtuella maskinen laddas. Inloggningsfönstret visas. När du har registrerat dig kan du komma igång med den virtuella maskinen. Vi installerar gästtillägg för att göra arbetet med den virtuella maskinen ännu trevligare. Dessa är specifika drivrutiner och tillägg för den virtuella maskinen som gör att systemet går smidigare. Välj Devices / Insert Guest Additions CD image .

Tips 08: Klipp och klistra in
Det är möjligt att klippa och klistra in information mellan den virtuella maskinen och värddatorn (läs: den dator som du kör den virtuella maskinen på). Detta är användbart, till exempel om du vill arbeta med ett dokument i den virtuella maskinen som är lagrad på värddatorn. Eller när du vill kopiera en webbadress från värddatorn till den virtuella maskinen. Det finns flera sätt att utbyta information mellan de två datorerna. I fönstret VirtualBox väljer du Enheter / dra och släpp. Dra och släpp är inaktiverat som standard, välj nu Dubbelriktad. Detta säkerställer att du kan dra objekt (t.ex. en fil) från den virtuella maskinens fönster till till exempel det lokala skrivbordet och vice versa. Om du föredrar att begränsa dra och släpp till en riktning (till exempel från värddatorn till den virtuella maskinen, men inte tvärtom), väljer du lämplig inställning ( Värd för gäst eller Gäst för värd ).

Tips 09: Delade mappar
Vi använder delade mappar för att utbyta filer på ett mer strukturerat sätt. Dessa mappar kan nås av både värddatorn och gästen (den virtuella maskinen), vilket gör dem idealiska för utbyte av filer mellan de två systemen. I fönstret för virtuell maskin väljer du Enheter / Delade mappar / Delade mappinställningar . Ett nytt fönster öppnas. Klicka på knappen Lägg till delad mapp , identifierad av ikonen med ett plus. Ange sedan sökvägen till den delade mappen och namnge mappen. Om inget ska ändras till mappen, placera en kryss bredvid skrivskyddad . Aktivera också alternativet Automatisk parning: Detta gör att mappen alltid är tillgänglig i början av den virtuella maskinen. Bekräfta med ett klick på OK . Mappen visas i listan. Mappen är sedan tillgänglig i den virtuella maskinen via till exempel Explorer (Windows-tangent + E). Klicka på den här datorn och visa listan på nätverksplatser .

Molnmappar
För att snabbt utbyta filer mellan den virtuella maskinen och värddatorn kan du också använda en molntjänst, till exempel Dropbox eller OneDrive. Den senare tjänsten är inbyggd i Windows 10 som standard och är relativt lätt att komma åt via Explorer. När du loggar in på den virtuella maskinen med OneDrive och placerar filer i OneDrive-mappen kommer de att finnas tillgängliga på de andra datorerna med OneDrive (inklusive värddatorn). En molnmapp är därför ett bra alternativ till VirtualBox delade mappar.
Med en ögonblicksbild kan du använda Windows praktiskt taget mycket längre än 90 dagar gratisTips 10: Ta en ögonblicksbild
Du kan ta en ögonblicksbild av den virtuella maskinen. Systemet spelas in som det är vid den tiden, även kallat en ögonblicksbild. En ögonblicksbild gör att du kan återställa den virtuella maskinens tillstånd till det ögonblicket. Om du inte har installerat om Windows 10 men använder en färdig version rekommenderar vi definitivt att du tar en ögonblicksbild. Vi skrev redan att en sådan färdig version är giltig i 90 dagar. Genom att ta en ögonblicksbild direkt efter den första starten av den virtuella maskinen kan du enkelt återgå till föregående punkt efter 90 dagar och använda den virtuella maskinen 'igen'.
En ögonblicksbild är också bra om du håller på att installera ett program i den virtuella maskinen och vill prova det utan risk. I fönstret för virtuell maskin väljer du Maskin / Ta ögonblicksbild . Ge ögonblicksbilden ett lämpligt namn och en kort beskrivning (till exempel 'Snapshot taget omedelbart efter installationen den 1 augusti 2020). Klicka på OK . För att återgå till ögonblicksbilden senare klickar du på VirtualBox-huvudfönstret på menyknappen (identifierad av de tre punkterna) på den valda virtuella maskinen. Välj ögonblicksbilder . En översikt över de tagna bilderna visas. Välj önskad ögonblicksbild och klicka på Återställ .

Tips 11: Visningsinställningar
Hur den virtuella maskinen visas avgör starkt användarupplevelsen. Om du till exempel väljer att köra den virtuella maskinen i ett fönster kan du snabbt växla mellan värddatorn och gästdatorn. Å andra sidan, om du väljer att visa den virtuella maskinen i helskärm försvinner intrycket av en virtuell miljö. Visningsinställningarna finns i menyn Display . Den Helskärmsläge alternativet ser till att den virtuella maskinen visas utan fönster gränser. Via alternativet Sömlöst lägedu kan "dölja" fönstret på den virtuella maskinen och endast visa programmen på den virtuella maskinen. De visas sedan i värddatorns miljö, vilket gör att det verkar som om programmen körs på den lokala datorn. Detta läge är särskilt användbart om du vill köra ett visst program på den virtuella maskinen, men annars inte behöver den virtuella maskinen. Det skalade läget anpassar sig till fönstrets storlek. När du förstorar fönstret förstorar du skrivbordet på den virtuella maskinen med dig.

Tips 12: Inställningar
Via huvudfönstret i VirtualBox kan du komma åt inställningarna för de virtuella maskinerna. Mycket av inställningarna kan dock bara ändras när den virtuella maskinen är inaktiv. Så först se till att du stänger av den virtuella maskinen. Därefter väljer du den virtuella maskinen i VirtualBox-fönstret och klickar på knappen Inställningar . Fönstret består av två delar. På vänster sida av fönstret ser du kategorierna, inklusive System, Display och Audio . Klicka på en kategori för att visa dess inställningar till höger. Många av kategorierna använder också underflikar med ytterligare alternativ. Du hittar detta på Systemytterligare flikar med alternativ för moderkort, processor och acceleration. Om den virtuella maskinen går långsamt kan du justera mängden tilldelat minne på System / Moderkort .
