Känna igen och installera teckensnitt med WhatTheFont

Har du sett ett trevligt typsnitt som du själv vill använda? Du behöver inte längre vara expert för att räkna ut teckensnittet. Vi visar dig hur du känner igen teckensnittet med WhatTheFont och sedan hittar och installerar teckensnittet på Internet.

Steg 1: WhatTheFont

Webbplatsen WhatTheFont är specialiserad på att känna igen teckensnitt. Detta kan göras på flera sätt. Vi skiljer mellan att känna igen bokstäver som du stöter på på en webbplats och teckensnitt "från den verkliga världen". Vi börjar med den sista metoden. Använd din kamera eller smartphone för att ta ett foto av en bit text som du vill veta teckensnittet för. Ett teckensnitt på en vit bakgrund fungerar bäst för igenkänning. Öppna fotot i ett bildredigeringsprogram (eller använd www.picresize.com) och klipp ut lite text. Några ord räcker. Spara bilden och ladda upp den.

Steg 2: Ladda ner och installera

WhatTheFont försöker hitta bokstäverna i ditt foto och delar upp dem i "rutor". Kontrollera att bokstäverna i rutorna har identifierats korrekt och korrigera dem vid behov. Om ett brev inte känns igen korrekt, lämna rutan tom. När du är klar analyserar What The Font din text och visar en lista med visuellt liknande teckensnitt. Bakom teckensnitten hittar du en länk där du kan ladda ner teckensnittet. Du kan också söka via Google. Välkända teckensnittsfiler är ttf (True Type Tont) och otf (Open Type Font). Båda typerna är lätta att lägga till i Windows. Dubbelklicka på .ttf- eller .otf-filen för en förhandsgranskning och klicka på Installera .

Steg 3: Direkt från webben

Om du stöter på ett trevligt brev på en webbplats när du surfar är det ännu lättare att känna igen det. Om du använder Google Chrome installerar du WhatFont-tillägget. Tillägget visar en ikon i Chrome. Om du klickar på detta ändras din muspekare till ett frågetecken. Flytta detta över teckensnitten på en webbplats så ser du omedelbart vilket teckensnitt det är. Om du klickar på en bit text ser du detaljerad information. Använd Google för att hitta teckensnittet eller bläddra i den gratis teckensnittssamlingen på www.1001freefonts.com.