Edge Chromium: De 10 bästa funktionerna

Windows 10 har haft en ny webbläsare i några veckor. Webbläsaren heter Edge Chromium, eftersom den körs på samma motor (bas) som Google Chrome. Vi har testat webbläsaren ett tag nu och har listat de tio bästa Edge Chromium-funktionerna.

1. Användargränssnitt

En produkt kan vara vacker eller bra, men om användargränssnittet är trasigt, vad nyttar det? Lyckligtvis har Microsoft tänkt mycket på detta. I grund och botten liknar Edge Chromium den gamla Edge-webbläsaren, men mycket snyggare, enklare och mer elegant. Om du är van vid Google Chrome kan du stöta på designelement som du känner igen från det (det är nästan omöjligt eftersom båda webbläsarna har samma grund). Den bästa ändringen är att inställningssidan nu har en sida och inte längre är en meny som flyter över en annan meny.

2. Profiler

Det är nu möjligt att skapa profiler i webbläsaren så att användardata överlappar varandra. Där kan du enkelt använda en webbläsare på en profil på din dator, så att varje användare behöver en separat PC-miljö för den. Du kan lägga till en profil via inställningarna.

3. Undvik att spåras

Microsoft har vidtagit extra försiktighetsåtgärder mot att spåras online. När du besöker en webbplats övervakas du av olika spårare, till exempel cookies. Denna information används för riktad reklam. Alternativet är aktiverat som standard i Edge Chromium och via sekretessinställningarna bestämmer du vilka spårare som är och kanske inte är aktiva.

4. Google Chrome-tillägg

Vi har nämnt det några gånger redan, men Chrome och Edge Chromium delar nu samma grund. I det här fallet resulterar det också i att du kan använda tillägg från Google Chrome i den här webbläsaren (även om Google inte rekommenderar det). Du måste sedan ladda ner dem från Chrome Web Store.

5. Stöd för progressiva webbappar

Progressiva webbappar är webbplatser som fungerar som appar när du använder dem i Windows 10. Fördelen med dessa webbplatser är att de kan göra olika saker, som att skicka meddelanden, offline tillgänglighet och automatiska uppdateringar.

6. Uppslukande läsare

I Edge-webbläsaren hade du ett läge som gjorde att du kunde läsa artiklar tyst. Det läget finns också i Edge Chromium. Webbläsaren tar sedan bort alla typer av visuella element, som bilder och annonser, så att du kan fokusera helt på texten. En varm bakgrundsfärg visas också, vilket gör läsningen mycket trevligare.

7. PDF-läsare

Naturligtvis kan du använda Edge Chromium-webbläsaren igen som ett program som läser PDF-filer. När du öppnar en sådan fil för första gången och du ännu inte har ställt in ett standardprogram, kommer du att bli tillfrågad om du vill göra detta via Edge-webbläsaren från och med nu, men du kan också öppna filen i Edge med höger musknapp. Det fantastiska med det här alternativet är att det finns stöd för Inking: en funktion som låter dig själv göra anteckningar i en fil.

8. Mörkt läge

Vi skulle inte vara tekniska journalister om vi inte var nöjda med mörkt läge. Det här läget är inte bara bra för batteriet (även om det bara gäller för amoled skärmar), det är också bra för ögonen. Speciellt på kvällen.

9. Skapa samlingar

I webbläsaren kan du också enkelt och snabbt skapa samlingar av bilder, text, videor och allt du vill lagra. Funktionen jobbar fortfarande med, men du kan använda den för att spara allt du stöter på när du serverar (eller arbetar!).

10. Bättre webbläsarupplevelse

Jämfört med den gamla Edge-webbläsaren erbjuder Edge Chronium en bättre webbläsarupplevelse. Programmet är snabbare, vackrare och kan göra mycket mer än sin föregångare. Huruvida Google Chrome-användare plötsligt byter återstår att se. Särskilt människor som litar på Microsoft-program, ofta för sitt arbete, drar nytta av den uppdaterade programvaran.