Det här är de 13 bästa smartphonesna från 2020

2020 kommer de största smarttelefontillverkarna att släppa nya telefoner en efter en, men 2019-modellerna är fortfarande bra. Samsung har Galaxy S20 och Galaxy M21, Apple iPhone SE och iPhone 12 Pro, och det finns toppsmartphones som PocoPhone F2 Pro och OnePlus Nord. Vi har listat de bästa smartphonesna från 2020 som du kan köpa nu åt dig.

Vinnaren: Apple iPhone 12

Pris från € 909, -

Färger Svart, vit, röd, grön, blå

OS iOS 14.1

Skärm 6,1 tum amoled (2532x1170)

Processor hexacore (Apple A14 Bionic)

RAM 4 GB

Lagring 64, 128 eller 256 GB

Batteri 2815 mAh

Kamera 12 megapixel dubbelkamera (bak), 12 megapixel (fram)

Anslutbarhet 5G, Bluetooth 5.1, WiFi, GPS, NFC

Storlek 14,7 x 7,2 x 0,7 cm

Vikt 164 gram

Annat blixtar, esim

Webbplats www.apple.com/sv 9 Poäng 90

  • Fördelar
  • Skärm
  • Kamera
  • Stöd
  • Användarvänlig
  • Kraftfull
  • Negativa
  • pris
  • Låg batterikapacitet
  • Grundläggande lagringsminne
  • Ingen ljudanslutning

De bästa smartphonesna från 2020

  • Apple iPhone 12

  • Xiaomi Poco X3 NFC

  • Samsung Galaxy S20 FE

  • OnePlus Nord

  • Fairphone 3 Plus

  • Moto G 5G Plus

  • Samsung Galaxy M21

  • iPhone 12 Pro Max

  • Samsung Galaxy Note20 Ultra

  • Xiaomi PocoPhone F2 Pro

  • Xiaomi Redmi Note 9 Pro

  • Apple iPhone SE (2020)

  • Samsung Galaxy S20 Ultra

Den här artikeln kommer att uppdateras när vi får tag på fler smartphones. Så kolla listan regelbundet!

Apple iPhone 12

Föregångarna till iPhone 12, iPhone Xr och iPhone 11 verkade medvetet återhållsam på vissa punkter för att göra iPhone X och iPhone 11 Pro mer intressanta (respektive). Speciellt med skärmen. Något du naturligtvis inte kan prata ordentligt om med en smartphone som kostar tusen euro. IPhone 12 är (äntligen) utrustad med en OLED-skärm i full HD, som med rätta kan tävla med de bästa. Detsamma kan sägas om den dubbla bakre kameran och chipsetet som sätter alla Android-konkurrenter på ett stort avstånd när det gäller prestanda, samtidigt som du framtidsskyddar din smartphone på grund av 5G-stöd. Det snabba och långsiktiga uppdateringsstödet från Apple är också fortfarande poäng som tävlingen verkar vara oförmögen att hänga med.

Ändå finns det några bekymmer. Till exempel är det grundläggande lagringsminnet för lågt och batterikapaciteten helt enkelt för liten. Du kan komma igenom dagen på ett laddat batteri, men på grund av den begränsade kapaciteten slits det snabbare, vilket innebär att du står inför en onödigt dyr reparation. Apple väljer också fortfarande att utrusta sina smartphones med en hopplöst föråldrad blixtanslutning istället för USB-C och det finns inte längre ett pluggblock i lådan för att ansluta kabeln till. På grund av miljöhänsyn sa Apple. Men eftersom smarttelefonen är monterad i en kinesisk fabrik under skrämmande förhållanden och det är lätt att tjäna pengar på adaptrar, är det argumentet inte övertygande.

Trots detta kan du också ladda den nya iPhone 12 trådlöst, ett nytt MagSafe-system har också utformats för detta. Du klickar magnetiskt på baksidan av din iPhone 12 eller på fodralet för att ladda smarttelefonen. Egentligen är iPhone 12 som en smartphone så bra att du verkar galen för att betala mer pengar för Pro-versionen. IPhone 12 har en fin storlek, som inte är särskilt stor. Men om mindre är bättre för dig kan du också överväga iPhone 12 Mini. Denna smartphone är något billigare och motsvarande på nästan alla fronter, bara batteriet är ännu mindre. Kom ihåg det. Speciellt om du använder 5G är det redan lilla batteriet tungt laddat.

Xiaomi Poco X3 NFC

Xiaomis undermärke Poco gör ett stort intryck när det gäller valuta för pengarna. Poco X3 NFC har ett rekommenderat pris på 299 euro, men kan hittas billigare för cirka hundra euro. Smarttelefonen är utrustad med ett särskilt stort batteri, en stor skärm med hög uppdateringsfrekvens (120 hertz) och en högkvalitativ chipset med gott om arbets- och lagringsminne. Dessutom finns det en trevlig fingeravtrycksläsare i på / av-knappen.

Naturligtvis, i denna prisklass kan inte allt konkurrera med de dyraste smartphones. Kameran, till exempel, på papper tre linser låter imponerande. Men det är bara funktionellt som är trevligt, du tar inte bilder av hög kvalitet med det. Speciellt om du byter till zoom eller vidvinkelkamera. Det talar för enheten, Xiaomi vill erbjuda användaren så mycket som möjligt. Vi nämnde redan 120 hertz-skärmpanelen (Full HD LCD), det finns en hörlursport och till och med ett infrarött ljus med vilket du också kan använda din enhet som fjärrkontroll. Det är dock den långa batteritiden i kombination med en supersnabb USB-C-laddare som lämnar det största positiva intrycket.

Du kommer dock att märka hur en smartphone som Poco X3 NFC kan vara så billig när du slår på enheten. Vad Xiaomi Android gör är inte bra. Hur det ser ut är en smakfråga. Men Miui-skalet över Android är rörigt med reklam och datainsamling. Lyckligtvis stöds Xiaomi-enheter (för Android-standarder) relativt länge.

Samsung Galaxy S20 FE

Erbjudandet inom Galaxy S20-serien är lite förvirrande. Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Plus och Galaxy S20 Ultra dök upp i början av 2020. På hösten kompletterades detta med Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition), som förmodligen inte fick sitt namn eftersom "fans" väntar på en extra S20-version, men för att den ser bättre ut än en Galaxy S20 Lite. För att slutföra förvirringen finns Samsung Galaxy S20 FE i två versioner: en 4G-version med Exynos 990-chipset och en 5G-version med en Snapdragon 865. I denna översikt talar vi om 5G-versionen av Galaxy. S20 FE. Smartphones har föreslagit detaljhandelspriser på (respektive) 649 och 749 euro, men dessa priser har redan fallit avsevärt. Och det är bra. Smarttelefonen är mycket bra, men absolut inte i förhållande till det rekommenderade priset.

Det faktum att FE-versionen är billigare än de andra Galaxy S20-versionerna märks särskilt av plastdesignen. Fördelen med plast är dock att enheten har en behaglig vikt och att ryggen inte går sönder eller spricker vid fall. Kamerorna och datorkraften har också minskats något, men ändå av imponerande kvalitet. Som du är van vid från Samsung är bildkvaliteten på OLED-skärmen också imponerande bra, även om den inte har en högre uppdateringsfrekvens. En ljudanslutning saknas också.

Samsung Galaxy S20 FE har kommit ut med Android 10, det är galet. För vid tidpunkten för utgåvan var Android 11 tillgänglig under lång tid. En uppdatering kommer. Samsung förser sina smartphones med versionuppdateringar i tre år. Samsungs Android-hud ser snygg ut, men är överfull av uppblåst program från bland annat Microsoft och Facebook. Smarttelefonen är också packad med Samsung-appar, varav de flesta du förmodligen inte använder, inklusive Bixby (som inte finns på holländska och därför endast är användbart i begränsad utsträckning).

OnePlus Nord

OnePlus gjorde sig ett namn genom att göra bra smartphones som kunde konkurrera med de bästa enheterna från Samsung och Apple, men för halva priset. Den tiden är långt bakom oss, liksom OnePlus säljhöjdpunkter. Med OnePlus Nord återvänder den kinesiska smarttelefontillverkaren lite till sina tidiga dagar, med en kraftfull smartphone som är tillgänglig från 300 euro. För att vara rättvis är det också OnePlus som bäst och OnePlus som vi vill se det.

OnePlus Nord finns i två versioner, en för 300 euro och en version som är hundra euro dyrare och har mer arbets- och lagringsminne. Var noga med vilken version du väljer, för tyvärr kan du inte utöka lagringsminnet med ett minneskort. Oavsett vilken version du väljer: enheten går mycket smidigt. Detta beror på de goda specifikationerna, men också på skärmen som har en hög uppdateringsfrekvens på 90 hertz. Med ankomsten av 5G, som också stöds av OnePlus Nord, har du ännu högre hastighet hemma. OxygenOS-programvaruskalet från OnePlus är väl utarbetat, vilket också bidrar till att enheten fungerar smidigt. Även om OnePlus sakta men säkert börjar avstå från det, finns det plötsligt Facebook-uppblåsningsvaror närvarande och bakgrundsprocesserna är helt för strikt avskurna.

OnePlus Nord har mycket att erbjuda, vi har redan nämnt den vackra skärmen och kraftfulla specifikationer. Men kamerainställningen på baksidan är också intressant. Den vanliga kameran tar de bästa bilderna, men du kan också växla till makro- eller vidvinkelobjektivet om det ger en bättre komposition. Nackdelen är att hörlursporten (liksom förnuftiga argument för varför) saknas. Detta gör OnePlus Nord till en av få enheter i detta prisklass. Det är också bra att veta att OnePlus-uppdateringsstödet saktar ner i skrivande stund. Håll koll på denna utveckling innan du överväger att köpa en OnePlus Nord.

Fairphone 3 Plus

Den som är lite bekymrad över människors välbefinnande och miljön blir snabbt deprimerad av smartphone-industrin. Smarttelefoner är engångsutrustning som har kort livslängd på grund av planerad föråldring (måttlig uppdateringspolicy och förseningar) och att onödigt gör reparationer omöjliga eller dyra. Fairphone försöker göra ett annat ljud, tillverkaren är den enda smarttelefontillverkaren som inte har sina enheter tillverkade under skrämmande förhållanden och överväger reparabilitet vid utformningen av smartphones. Leverantörer, och du som användare, får ett rimligt pris. Fairphone vill också förhindra att enheten blir föråldrad efter kort tid med stöd för långvarig uppdatering.

Skillnaderna mellan Fairphone 3 Plus och dess föregångare, Fairphone 3, är inte särskilt stora. Kameran har förbättrats lite och mer återvunnen plast har använts i huset. När det gäller datorkraft, skärm och kamera är du dock inte i framkant med en Fairphone 3 Plus. Designen är också mindre attraktiv på grund av dess reparationsförmåga.

Fairphone 3 Plus kör Android 10, till vilken lite har lagts till. Det är ett stort plus, och det gör det också lättare för utvecklare att stödja Fairphone så länge som möjligt. Detta är tänkt att ta cirka fem år och du kan åtminstone förvänta dig en uppdatering till Android 14. Skulle någon del gå sönder (eller behöver en uppgradering) under tiden, till exempel skärmen, baksidan, kameran eller batteriet. Då kan du enkelt beställa dessa delar från Fairphone, och även någon med två vänstra händer kan utföra denna reparation.

Motorola Moto G 5G Plus

Sedan sommaren 2020 har 5G-nätverken äntligen aktiverats. Just nu erbjuder 5G en trevlig hastighet, men det är allt annat än oumbärligt. Ändå kommer du att märka en stor skillnad de närmaste åren och om du nu letar efter en smartphone som du vill använda länge är det bra att överväga 5G. Moto G 5G Plus är en tillgängligt prissatt smartphone som gör 5G tillgänglig för alla.

Med ett rekommenderat pris på 349 är Moto G 5G Plus, precis som OnePlus Nord, en tillgänglig 5G-smartphone. Detta berör genast den största konkurrenten till denna Motorola-smartphone. Smartphones skiljer sig inte mycket från varandra, OnePlus vinner med skärmen, Motorola har bättre batteritid igen. Dessutom verkar Moto G 5G diskonteras oftare som ett bra erbjudande.

Ändå kan det vara den sista Motorola-smarttelefonen i vår översikt. Sedan varumärket togs över av kinesiska Lenovo för några år sedan har marknaden översvämmat av Motorola-smarttelefoner, med Lenovo som verkar mindre och mindre ta sitt uppdateringsansvar på allvar. Du kan bara förvänta dig en Android-versionuppdatering till Android 11, Android-versionen som denna smartphone faktiskt borde ha dykt upp i butiken. Det är ganska pinsamt och där 5G gör din smartphone framtidssäker, tar Motorola ensam hand om att upphäva den fördelen.

Samsung Galaxy M21

Du kanske märker Samsung Galaxy M21 eftersom det är en prisvärd enhet med en prislapp på 230 euro, som också är från ett pålitligt varumärke. Det är ändå två intressanta punkter, men batteriet sticker ut mest. Den har en kapacitet på 6000 mAh (!). Bara för jämförelse: de flesta toppsmartphones har en kapacitet mellan tre och fyra tusen mAh. Med detta kan ett fullt batteri hålla i flera dagar, som om du går tillbaka till mobiltelefonens dagar förr. Beroende på din användning räcker ett laddat batteri cirka två till fem dagar.

För prisklassen får du en smartphone som är utrustad med en utmärkt AMOLED-skärm, som i sin tur också är energieffektiv. Också när det gäller specifikationer erbjuder Galaxy M21 vad du kan förvänta dig i sitt prisklass: tillräckligt rymlig för att köra alla appar smidigt. De tre kamerorna på baksidan (vanlig, vidvinkel- och djupkamera) erbjuder också många alternativ för att dela enkla foton, vilket kan vara svårt att visa i svåra ljusförhållanden. Plasthöljet avslöjar att det är en budgetsmartphone. Det kan kännas lite billigare, men gör inte smarttelefonen så ömtålig som enheter med glasrygg.

Samsung Galaxy M21 körs på den senaste Android-versionen (Android 10) och kan förvänta sig en uppdatering till Android 11. Om Android har Samsung installerat sitt OneUI-skal, vilket är mycket igenkännligt. Men det är packat med onödiga appar och uppblåsning.

Apple iPhone 12 Pro Max

Är pengar ingen invändning, då har du också det bästa med den dyraste smarttelefonen du kan få? Med detta uttalande kanske du undrar varför iPhone 12 Pro Max inte är högst upp i listan. Det beror faktiskt på att tilläggspriset inte på något sätt står i proportion till den vanliga iPhone 12.

Naturligtvis, för det priset från 1 259 (!) Euro får du mer i utbyte jämfört med iPhone 12 (från 909 euro). Skärmen är till exempel mycket större och bildkvaliteten bara lite bättre. Om du inte gillar det stora formatet kan du naturligtvis överväga den vanliga iPhone 12 Pro, som är tillgänglig från 1159 euro. Men den enheten har också samma något svaga batterikapacitet, medan Pro Max har högre batterikapacitet på grund av dess storlek. Tyvärr är denna kapacitet fortfarande något begränsad. Pro-versionen har också en tredje kameralins, förutom vidvinkel- och vanlig kamera, som gör det möjligt att zooma in. Eftersom detta objektiv också tar högkvalitativa foton är det ett utmärkt tillskott. IPhone 12 Pro-versionerna har också mer grundläggande lagringsminne, vilket är lite gles med iPhone 12.

Med iPhone 12 Pro Max har du en smartphone med bästa skärm, kameror, uppdateringspolicy och chipset (som också stöder 5G). Så det är helt bra. Men för att motivera Pro-stämpeln och dess tillhörande pris något borde Apple ha lagt till mer. En skärm med hög uppdateringsfrekvens eller till exempel en USB-C-anslutning. Det här är inte heller okända områden för Apple, eftersom dessa egenskaper finns på iPad Pro.

Samsung Galaxy Note20 Ultra

Galaxy Note-serien från Samsung är välkänd för många. Receptet på den stora skärmen i kombination med en penna har visat sig vara en trendsättare, även för konkurrenterna Microsoft och Apple. Trots detta växer rykten om att Note20-serien mycket väl kan vara den sista. Samsung Galaxy Note20 Ultra kan inte längre märkas som ledande, men som mycket bra. Och den Ultra, som verkar gälla mer för priset.

Men Ultra kan också sägas om skärmen. Visst, 6,9-tumsstorleken är extremt stor. Men bildkvaliteten på OLED-panelen (skärpa, färgåtergivning, 120 hertz uppdateringsfrekvens) är också mycket trevlig. Naturligtvis saknas också ingenting i datorkraften, RAM (12 GB!), Lagringskapacitet och möjligheterna med S Pen. Även om en sådan stylus inte har mervärde för alla.

Tänk på att batteriets livslängd är lite nedslående. Ett sådant odjur av en smartphone behöver ett enormt batteri, men kapaciteten på 4000 mAh är lite dålig för detta. Om du sänker skärminställningarna lite är batteritiden acceptabel. Om inte, lyckligtvis kan du snabbt ladda eller ladda din Note20 trådlöst.

Xiaomi PocoPhone F2 Pro

Trenden är att en smarttelefon ska ha en översta prislapp. Det är därför PocoPhone F2 Pro från Xiaomi sticker ut. Många funktioner på en smartphone på 1000 euro avslöjas. Faktiskt. Xiaomi PocoPhone F2 Pro är på många sätt mer komplett än de dyraste enheterna. Tänk på det enorma batteriet, infrarödporten, hörlursporten och popup-kameran på framsidan. Prislappen varierar runt 500 euro. Att vänta på att få en bra affär kan spara dig ganska mycket. Observera, även om enheten stöder 5G, så sker det inte på de frekvenser som vi använder i Nederländerna. Denna smartphone är därför inte lämplig för 5G.

PocoPhone F2 Pro är ganska rejäl vad gäller vikt och storlek. Detta tack vare den stora amoled skärmen, som, tack vare popup-kameran, inte behöver konstiga skåror eller utskärningar för selfie-kameran. Den här skärmen har en bra skärmkvalitet, men den saknar en hög uppdateringsfrekvens. Även om detta inte är en stor förlust och vanligtvis kräver mycket batteri. Det batteriet, det är den andra anledningen till att enheten känns stor. Men batteritiden är fantastisk! På baksidan hittar du fyra linser: en vanlig 64 megapixelsensor, zoomobjektiv, vidvinkelobjektiv och en djupkamera som hjälper dig att ta bra porträttfoton med en skärpedjupeffekt. Kort sagt, du har olika fotomöjligheter. Men när du byter till vidvinkel- eller zoomobjektivet kommer du att märka att kvaliteten på bilderna är mycket mindre bra.

Ändå undrar du varför en så bra, mångsidig smartphone kan vara så billig. Svaret finns förmodligen i programvaran som kör Xiaomi PocoPhone F2 Pro. Även om smarttelefonen har stöttats med uppdateringar under ganska lång tid, är skalet som placeras runt Android 10 undergång och dysterhet. Det ser barnsligt och rörigt ut och Android har anpassats till de minsta detaljerna (inte till det bättre). Dessutom finns reklam och onödig uppblåsning. En alternativ launcher som Nova Launcher gör detta mer uthärdligt.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Xiaomi sticker ut i det lägre prisklassen, särskilt för att Huawei tappas från listan eftersom det här märket inte längre får leverera smartphones med Googles Play Store och Google Apps. Hela Redmi Note-serien från Xiaomi är extremt prisvärd och har en trevligt stor skärm. Denna Xiaomi Redmi Note 9 Pro sticker ut mest enligt vår åsikt.

För cirka 269 euro får du en smartphone som är överkomlig, men också mycket komplett. Vi nämnde det som den stora (6,7 tum) full-HD-skärmen. Men det enorma batteriet och snabbladdaren fångar också ögat. Det finns en relativt smidig Snapdragon 720G-chipset, med en generös mängd RAM. Fingeravtrycksläsaren är integrerad i på / av-knappen på sidan och inte mindre än tre kameror och en djupsensor på baksidan, som tar fantastiska bilder. Har bara problem med svagt ljus. Höljet ser också lyxigt ut och smarttelefonen finns i vackra färger, endast känslig för oljiga fingrar. Ett skydd är därför nödvändigt.

Liksom de andra Xiaomi-smarttelefonerna är kompromissen i MIUI-programvaruhöljet rullat ut över Android 10. Här hittar du bloatware och reklam, vilket förmodligen förklarar det låga priset på smarttelefonen. Även om Xiaomis uppdateringsstöd är rimligt finns det mycket att kritisera om huden.

iPhone SE 2020

Smartphones i medelklassen gör vanligtvis lite sämre än smartphones på cirka tusen euro. Tillverkare konkurrerar hårt med varandra så att du faktiskt hittar det bästa pris-kvalitetsförhållandet i detta prissegment. Apple har också nyligen börjat på allvar delta i medelklassen med 489 euro Apple iPhone SE (2020); i själva verket en soppad iPhone 8. Eftersom även fallet med den äldre iPhone passar runt den. Med användarvänligheten och det långa stödet från iOS har Apple en intressant tillgång att konkurrera med (främst) Samsung, Xiaomi och OnePlus.

Apple gör verkligen iPhone SE (2020) till en basmodell, med en kompakt storlek och en mycket enkel 720 p LCD-skärm. Ändå har Apple utrustat smarttelefonen med den bästa processorn som finns tillgänglig, som också är placerad i iPhone 11 Pro. Denna processor körs inte bara i cirklar runt de snabbaste Snapdragon- och Exynos-chipsetsen som de dyraste Androiderna är utrustade med. Apple visar också med detta att de också vill kunna fortsätta att stödja iPhone SE (2020) med uppdateringar under lång tid, en bedrift som Apple generar andra Android-tillverkare (inklusive Google) med.

Jämfört med konkurrenterna är den enda bakre kameran något begränsad i sin kapacitet. Hörlursporten var tvungen att vika och batteriet som enheten är utrustad med är faktiskt för litet. Lyckligtvis kan du ladda detta batteri trådlöst och du har möjlighet till ett e-SIM förutom ditt vanliga SIM-kort.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsungs Galaxy S-linje är vanligtvis det bästa som Samsung har att erbjuda när det gäller smartphones. Men Galaxy S-linjen består också av en serie. Galaxy S20 har tre smaker: den vanliga Galaxy S20, som är den mest tillgängliga när det gäller storlek och pris. Galaxy S20 Plus är lite större och har en bättre kamera. Denna (dyraste) Samsung Galaxy S20 Ultra är dock den största och bästa. Men också skarpt prissatta, för Samsung verkar alltid blint ta över priserna på den senaste iPhone för sina bästa enheter. Prata om att ta över Apple blindt. S20-serien är den första från Samsungs Galaxy S-linje där hörlursporten var tvungen att vika.

För de pengarna får du mycket tillbaka: skärmen har en fantastisk skärmkvalitet och en hög uppdateringshastighet på 120 hertz, vilket gör att allt går lite mjukare. Det finns en version med 5G, som gör dig redo för framtiden och på baksidan hittar du en av de bästa kamerorna du kan hitta på en smartphone. Dessutom har du många fotograferingsalternativ, eftersom den periskopiska kameran kan zooma in enormt och tack vare djupkameran kan du ta bra porträttfoton med skärpedjupeffekt.

Samsungs OneUI-hud, som har rullats ut över Android 10, är ​​ganska drastisk. Men allt fungerar stabilt och smidigt. Det är irriterande att det finns mycket uppblåst programvara från Facebook och den meningslösa virusscannern från McAfee till exempel. På en smartphone i detta prisklass känns denna extrainkomst från Samsung som en kick efter användaren som redan måste lägga ner så mycket pengar för smarttelefonen.