7 tips för att hitta den bästa lösenordshanteraren

För att undvika drunkning i användarnamn och lösenord som du behöver komma ihåg hjälper vi dig att välja en lösenordshanterare. Vi beskriver viktiga val du behöver göra med en lösenordshanterare och sedan berättar vi hur populära lösenordshanterare hanterar dessa val.

01 Inledning

Vi drunknar bokstavligen i den stora mängden användarnamn och lösenord vi måste komma ihåg. Att använda för många av samma lösenord är inte säkert, för många olika lösenord kan helt enkelt inte komma ihåg. Och förutom alla de starka, långa lösenorden måste vi i allt högre grad komma ihåg alla slags säkerhetsfrågor (och svaren), om vi glömmer ett lösenord.

Kort sagt: för mycket att komma ihåg för en normal mänsklig hjärna. Så det rekommenderas absolut att använda en bra lösenordshanterare. Vi täcker KeePass, 1Password, Dashlane och LastPass - fyra populära och välkända lösenordshanterare. De gör bara vissa saker lite annorlunda. Vi försöker hjälpa dig att avgöra vilken lösenordshanterare som passar dig bäst.

KeePass är främst en Windows-applikation och förmodligen den mest kända lösenordshanteraren. 1Password fokuserar främst på OS X och iOS och har de bästa applikationerna där. Det finns dock också stöd för Windows och Android. Dashlane fokuserar på alla plattformar och fungerar också huvudsakligen med en stationär applikation. Endast LastPass lever verkligen helt i webbläsaren.

02 Online eller offline

Det första och främsta valet att göra är om du ska synkronisera dina lösenord och i så fall hur du gör det. Om du använder flera enheter vill du antagligen ha någon form av synkronisering. Du har ofta möjlighet att logga in var som helst. Du kan välja att placera hela lösenordsdatabasen i molnet och lägga ut synkroniseringen i sin helhet. Ett annat alternativ är att ordna det själv med hjälp av en molntjänst som Dropbox, en nätverksenhet eller genom att helt enkelt ansluta två enheter.

Om du överlämnar allt måste du ta hänsyn till attacker. LastPass har till exempel hackats mer än en gång. Nu är den typen av tjänster något motståndskraftiga mot det. När det gäller LastPass hamnade hackarna bara på krypterade lösenordsdatabaser som de inte kan göra någonting med, förutsatt att du har ställt in ett starkt lösenord. Helst använder du också tvåstegsverifiering.

Både KeePass och 1Password fungerar båda med databaser som du kan lagra var som helst. Du kan sedan välja om och hur du vill synkronisera dessa databaser. Med KeePass kan du använda tredjepartsappar och synkronisera lösenord via en molntjänst som Dropbox. 1Password kan också synkronisera dina lösenord via en molntjänst, men lägger till möjligheten att bara göra detta via WiFi i ett lokalt nätverk. Det fungerar bara från en PC till en mobil enhet. Dashlane och LastPass fungerar båda helt online där alla dina lösenord lagras krypterade. Naturligtvis lagrar inte båda tjänsterna ditt huvudlösenord (som du använder för att komma åt dina lösenord) online.

03 Integrering av webbläsare

De flesta av dina lösenord anges i webbläsaren, så en viktig del av en lösenordshanterare är hur väl den integreras med din favoritwebbläsare. Visst, de flesta lösenordshanterare integreras med de mest populära webbläsarna, men det finns fortfarande en hel del skillnad i kvalitet. Förutom att fylla i lösenord är det också upp till en lösenordshanterare att lagra och komma ihåg dina lösenord och generera lösenord, så att inloggnings- och registreringsprocessen för webbplatser görs så enkel som möjligt.

Mycket användbart om en lösenordshanterare har möjlighet att automatiskt ändra ditt lösenord för vissa webbplatser, något som ofta är svårt att hitta på olika webbplatser och därför görs av få personer. Slutligen meddelar vissa lösenordshanterare meddelanden när en webbplats har hackats. Då vet du när du ska ändra ditt lösenord.

När det gäller webbläsarintegration är det bara LastPass som lever helt i webbläsaren. Med KeePass är du beroende av tillägg från tredje part. LastPass och Dashlane har båda bra webbläsarintegration, med alternativ för att spara, skapa, generera och automatiskt fylla autentiseringsuppgifter. LastPass stöder de flesta webbläsare. 1Password har också ett tillägg, men det fungerar mindre än de andra. För att till exempel automatiskt fylla i det måste du söka i skrivbordsprogrammet.

Alla tjänster, utom KeePass, har möjlighet att analysera dina lösenord och webbplatser. För LastPass ger du engångsbehörighet att öppna och analysera ditt värdeskåp. Det kommer då att ange på vilka webbplatser du måste ändra ditt lösenord, till exempel eftersom dessa webbplatser har hackats. Dessutom visar den vilka webbplatser du använder svaga lösenord, samma lösenord och lösenord som är för gamla. Dashlane och 1Password gör det lite bättre och visar dig kontinuerligt vilka lösenord som är svaga, duplicerade eller hackade. Med 1Password måste du aktivera den funktionen själv, via View / Watchtower . Med LastPass och Dashlane är det möjligt att ändra lösenorden för ett antal webbplatser direkt från lösenordshanteraren utan att behöva logga in själv.

04 Mobil

Lösenordshanterare på din mobil har fördelen att du enkelt kan logga in på dina favorittjänster där också. Många lösenordshanterare stöds av både iOS och Android, men som med webbläsarintegrationen finns det olika grader. Till exempel kan vissa appar automatiskt ange lösenord i webbläsaren och i andra appar. Det gäller både Android och iOS, även om det ofta fungerar bättre på Android. Dessutom kanske du vill kunna hantera dina lösenord när du är på språng. Vissa appar har en integrerad webbläsare, vilket gör det ännu enklare att logga in på webbplatserna eller ett separat tangentbord för att snabbt ange lösenord.

LastPass har appar för iOS, Android och Windows Phone, både på surfplattan och på smarttelefonen. Apparna innehåller en inbyggd webbläsare som du enkelt kan logga in med. Det är möjligt att lägga till nya lösenord, profiler och formulär. Dashlane har appar tillgängliga för iOS och Android. Mobilapparna innehåller alla funktionerna i programmet på skrivbordet, med ett undantag: spårning av dina onlineköp. En stor nackdel är att Dashlane på Android inte kan ange lösenord i webbläsaren. Du måste använda den inbyggda Dashlane-webbläsaren för det.

LastPass har till exempel det här alternativet. 1Password har också appar för Android och iOS. På Android används ett speciellt tangentbord för att ange lösenord. Med 1Password är du därför beroende av synkronisering på en molntjänst eller med hjälp av skrivbordsapplikationen. Det senare alternativet kräver att du aktiverar en WiFi-server på skrivbordet för att synkronisera dina lösenord. Med KeePass är du beroende av appar från tredje part. Ett alternativ är till exempel KeePass Touch för iOS. Den här appen har möjlighet att ange lösenord direkt från Safari, precis som tävlingen gör.

05 Import / export

Det är viktigt att importera lösenord så att du enkelt kan lägga till dina befintliga lösenord i en ny lösenordshanterare. Exportalternativ är också viktiga, så att om du vill använda ett annat program är det också möjligt. Dashlane har omfattande alternativ för import och export. Import är möjlig från bland annat Firefox, Chrome och Internet Explorer och från LastPass och RoboForm överallt. 1Password stöder också LastPass och RoboForm, men har också ett communityutvecklat verktyg för att importera lösenord från många fler applikationer, inklusive nyckelringen från OS X och KeePass. Exportera till en CSV-fil är som vanligt möjligt.

KeePass har inbyggt stöd för 1Password och RoboForm, men inget annat. KeePass har inbyggt en praktisk guide med vilken CSV-fil som helst kan importeras. Du kan sedan ange vilken kolumn som innehåller vilka data. Det fungerar väldigt praktiskt. Med LastPass är det endast möjligt att importera från din befintliga lösenordshanterare eller från någon CSV-fil. Export kan endast göras till en CSV-fil.

Relaterat till export och import är delning av lösenord. Ibland kanske du vill ge någon (begränsad) åtkomst till ditt konto. LastPass har möjlighet att dela ett lösenord med andra LastPass-användare. Du kan välja att inte avslöja lösenordet. Detsamma gäller Dashlane.

06 Extra

KeePass har massor av plugins tillgängliga, ett riktigt levande ekosystem. Med de grundläggande funktionerna i KeePass är det möjligt att fylla i var som helst med Auto-Type-systemet. Det skriver användarnamnet åt dig, trycker på TAB och skriver lösenordet. Det fungerar bra. Du kan också låta lösenord upphöra. KeePass är också den enda öppna källan. LastPass innehåller en stationär applikation med möjlighet att automatiskt ange inloggningsuppgifter i andra skrivbordsapplikationer.

Men skrivbordsprogrammet fungerar inte lika bra som webbläsartillägget (som LastPass faktiskt skapades för) eller KeePass. LastPass, KeePass, 1Password och Dashlane kommer alla ihåg dina lösenordshistorik. Det kan vara mycket användbart ibland. LastPass och Dashlane erbjuder möjlighet att automatiskt ändra dina lösenord som extra. Dashlane är också den enda som kan lagra kvitton från dina onlineköp, även om KeePass låter dig göra något liknande eftersom det låter dig lägga till alla typer av filer till en post. De betalda tjänsterna har också möjlighet att slå larm om en webbplats har hackats. 1Password och Dashlane är mer proaktiva i detta än LastPass, det senare gör det bara om du ger uttryckligt tillstånd.

07 Priser

Det sista valet är hur mycket är du villig att betala för en bra lösenordshanterare? KeePass är gratis. Och många av de andra diskuterade lösenordshanterarna har ett gratis alternativ. Den överlägset mest attraktiva är LastPass, där du bara har begränsningen att du kan använda den på tre enheter samtidigt, som också måste vara av samma typ. Så tre datorer eller tre smartphones / surfplattor. Ändring är inte tillåten.

Dessutom kan du bara aktivera tvåstegsverifiering med premiumvarianten. Det kostar $ 1 per månad eller $ 12 per år, vilket gör LastPass till det billigaste av alla betalda tjänster. Den fria versionen av Dashlane är lite mer begränsad: synkronisering är omöjlig, men du kan spara obegränsade lösenord (bara inte konsultera dem online). Premium-versionen kostar $ 40 per år. 1Password är överlägset den dyraste tjänsten av alla till en engångskostnad på $ 64,99. Det finns ingen gratis version av den här tjänsten, men du kan prova den i en månad. Det är synd att även om du får mobilappar med Premium-versionen finns det fortfarande köp i appen för extra pro-funktioner. Du måste fortfarande köpa den separat.Alternativt har 1Password en familjeplan på $ 5 per månad (konverterad till $ 60 per år) som kan användas med upp till 5 användare.

Slutsats

Vi har presenterat de viktigaste valen du måste göra när du väljer rätt lösenordshanterare, liksom hur vissa populära lösenordshanterare hanterar dem. Det första valet du måste göra är inte så mycket om du vill spara dina lösenord online eller offline, utan om du tycker att synkronisering är viktig. Om så är fallet måste du välja om du vill lägga ut det eller ordna det själv. Om du vill ordna det själv måste du välja KeePass eller 1Password. Om du föredrar mer användarvänlighet väljer du Dashlane eller LastPass. Efter det rekommenderar vi att du testar din lösenordshanterares webbläsarintegration och mobilappar, två viktiga delar av din lösenordshanterare.

Andra funktioner som är värda att överväga är import / export av lösenord, delning, förmåner och naturligtvis pris. Prismässigt är KeePass den kostnadsfria lösningen och LastPass den billigaste. Vi tycker att 1Password är väldigt dyrt och Dashlane är någonstans däremellan.