Hantera dina sparade lösenord i Windows 10

När du besöker en webbplats behöver du inte ange ditt användarnamn och lösenord varje gång du vill logga in på den webbplatsen, tack vare Windows 10: s inbyggda lösenordshanterare. Detta sparar inte bara tid utan det har också fördelen att du kan använda ett annat lösenord för varje webbplats och tjänst du använder. När allt kommer omkring behöver du inte längre komma ihåg dem själv: Windows gör det åt dig. Du behöver bara veta hur lösenordshanteraren fungerar i Windows 10. Vi förklarar det.

Referenshantering

Du kan visa en lista med alla lösenord som sparats av Windows 10 genom att gå till Kontrollpanelen> Användarkonton> Credential Manager. Klicka på Webbuppgifter för att visa listan över lösenord för webbplatser.

Klicka på ett objekt i listan för att visa detaljerad information som webbadress, användarnamn och sparat lösenord. Du kan också se vilken webbläsare som har sparat lösenordet, till exempel Chrome eller Edge. För att se lösenordet måste du först ange ditt Microsoft-kontonamn och lösenord för säkerhet.

Genom att klicka på Ta bort tas referensen bort från listan och användarnamnet och lösenordet kommer inte längre automatiskt att anges när du försöker logga in på den aktuella webbplatsen.

Ändra lösenord

Om du vill ändra lösenordet för en viss webbplats är det en bra idé att ta bort referensen från listan så att fel (dvs. det gamla) lösenordet inte presenteras.

Gå till webbplatsen för vilken du vill ändra lösenordet, logga in och ändra lösenordet. Se till att komma ihåg det nya lösenordet och logga ut från webbplatsen.

Gå till Credential Manager som förklarats i föregående avsnitt och ta bort referensen från listan. Gå nu tillbaka till webbplatsen, logga in och välj att låta Windows spara lösenordet. Webbplatsen kommer nu att visas i webbplatslistan igen, med det ursprungliga användarnamnet och det nya lösenordet.

Extern lösenordshanterare

Är du inte riktigt bekväm med Microsoft att känna till alla dina lösenord? Då kan du också använda en extern lösenordshanterare. Bra exempel är 1Password, LastPass eller KeePass. Du betalar några euro per månad för det första verktyget, men de andra två lösenordshanterarna är fria att använda.