Fyra sätt att ändra storlek på dina foton snabbt och enkelt

Numera kan du ta vackra bilder med din smartphone, men till ett pris. Fotofilerna tar ofta en hel del MB-filer på din telefon och det är inte alltid användbart om du vill lägga upp bilderna på sociala medier. Det är därför det kan vara användbart att snabbt och enkelt ändra storlek på dina foton. Vi har samlat fyra verktyg som kan göra det.

Vill du lära dig mer om fotografering? Se vår kurs: Redigera foton (bok & online-kurs)

Steg 1: RoboSizer

RoboSizer är ett verktyg som ingriper vid en tidpunkt när du ska göra något med foton i till exempel Gmail. Programmet minskar sedan automatiskt dina bilder. Du installerar RoboSizer på din dator och sedan fungerar det med alla välkända webbtjänster, som Gmail, Yahoo mail, Flickr, Facebook och många fler.

Lokala program stöds också, till exempel Microsoft Outlook, Skype och Thunderbird. Det bästa med RoboSizer är att du inte behöver veta någonting om filformat, fotoformat och upplösningar. Programmet fungerar i bakgrunden och ändrar automatiskt storleken på dina foton om det behövs. Avancerade användare kan visa och justera inställningarna via robotikonen i systemfältet.

Steg 2: PicResize

Vill du inte installera något och omedelbart göra ett foto mindre? Testa den här webbplatsen. Lägg ditt foto med bland knappen och välj på Resize din bild hur liten du vill att bilden ska vara, till exempel 50 procent av den ursprungliga. Med anpassad storlek kan du ange en upplösning, till exempel 800 x 600 pixlar. Bekräfta med att jag är klar, ändra storlek på min bild så kan du ladda ner ditt storlek på bilden.

Det praktiska med webbtjänsten är att du inte behöver installera någonting. Den största nackdelen är att du först måste ladda upp bilder till webbtjänsten via knappen Bläddra . Hastigheten på din internetanslutning och storleken på fotofilen avgör hur snabb (eller långsam) processen är.

Steg 3: VarieDrop

Vill du ha mer kontroll över de foton du ändrar storlek, men det måste ändå vara enkelt och snabbt? Försök sedan med VarieDrop. Programmet visar fyra zoner som du kan utforma efter dina önskemål. Du konfigurerar en zon med knappen Set . Från Windows Explorer släpper du foton i en zon varefter VarieDrop utför den förprogrammerade åtgärden.

Du kan till exempel konvertera foton till en liten jpg-bild i en speciell mapp på skrivbordet. VarieDrop är ett oumbärligt verktyg om du regelbundet behöver ändra storlek på foton.

Steg 4: Romeo PhotoResizer

Romeo PhotoResizer är också ett gratis verktyg som låter dig krympa många bilder med ett klick och utan kvalitetsförlust. Ett sådant verktyg sparar inte bara mycket tråkigt arbete, du kan också vara säker på att alla skalade filer har samma dimensioner. När allt kommer omkring, när du måste minska 101 foton manuellt, gör du snabbt ett misstag i inställningarna.