För många Windows-användare är kommandotolken okartat område och det är ett missat tillfälle eftersom du med kommandotolken kan använda din dator ännu snabbare och mer effektivt. Det finns till exempel kommandon som låter dig utföra uppgifter snabbare eller mer exakt, men det är bara toppen av isberget. Vi har listat 15 användbara kommandon.
01 Till prompten
För att köra kommandoradskommandon måste du först öppna kommandotolken. I Windows 7 kan du göra detta från startmenyn, där du väljer Alla program / Tillbehör / Kommandotolken . I Windows 10 (och Windows 8) kan du göra detta genom att trycka på Windows-tangenten + X, varefter du väljer Kommandotolken från menyn . Eller så skriver du cmd i Windows startfönster. Som standard kommer du att landa i kommandotolken utan administratörsrättigheter. Men om du behöver ytterligare behörigheter högerklickar du på kommandotolken i Windows 7 och väljer Kör som administratör . I Windows 10 trycker du på Windows-tangenten + X och väljer den här gången Kommandotolken (Admin).

02 Själva kommandotolken
Som standard hamnar du i ett fönster med vita bokstäver på svart bakgrund, men det kan justeras. Du ändrar färgerna med färgkommandot (som du stänger som alla kommandon med Enter): färg 1E ger dig till exempel blå bokstäver på en ljusgul bakgrund. Kommandofärgen /? ger en fin översikt över tillgängliga färger. Med kommandot cls tömmer du fönstret snyggt. Med exit stänger du fönstret igen. Om du vill klistra in ytterligare text från Windows i ett sådant kommandotolk, kopierar du först texten till Urklipp med Ctrl + C, varefter du högerklickar på titelraden i kommandotolken och väljer Redigera / Klistra in .

03 Begär mappinnehåll
Antag att du vill begära innehållet i mappen c: \ root \ undermapp. Detta kan göras med kommandot dir: dir c: \ root folder \ undermapp . Eller du navigerar till önskad mapp med cd-rotmapp, följt av cd-undermapp , varefter du kör dir . Eller enklare: du bläddrar i Windows Explorer till önskad mapp, varefter du klickar på ett tomt utrymme i Explorer-fönstret med Skift + höger musknapp. I snabbmenyn väljer du sedan Öppna kommandofönster här . Vi kommer att hålla oss till dir-kommandot ett tag, för det har några intressanta parametrar, som dir /? du gör redan klart. Om du till exempel vill sortera innehållet efter datum (senaste filerna först) gör du det med dir / OD .

04 Dolda dataströmmar
Många är inte medvetna om att Windows tillåter att olika "dataströmmar" kopplas till en fil. Du kan använda en sådan extra dataström för att dölja data i en fil. Ett litet experiment gör det klart. Skapa (med anteckningar) ett dokument som du vill dölja, till exempel secret.txt. Kör sedan följande kommando i den mappen: skriv secret.txt> blabla.txt: hidden.txt . Detta inkluderar secret.txt i (uppenbarligen tom) blabla.txt-fil. Du kan nu radera filen secret.txt (till exempel med del secret.txt ). Om du kör ett dir-kommando verkar blabla.txt tomt. Men genom kommandot dir / Rdu får fortfarande se den dolda dataströmmen. För att se innehållet i den dataströmmen, kör följande kommando: " c: \ system32 \ notepad.exe" blabla.txt: hidden.txt .

05 Länkade mappar
Antag att du behöver frekvent åtkomst till en viss mapp. Det är inte särskilt användbart när den mappen är djupt kapslad. Detta kan lösas genom att skapa en länk till den mappen. Som administratör går du till kommandotolken och kör följande kommando: mklink / J c: \ snabbmapp "d: \ mapp1 \ undermapp \ undermapp" . När du sedan sparar data i mappen c: \ snabbmapp hamnar den automatiskt (även) i den djupt kapslade mappen. Därefter kan du ta bort 'länkmappen' (c: \ snabbmapp) om du föredrar det; data i den djupt kapslade mappen bevaras. Obs! När du tar bort filer från den länkmappen försvinner de också från den djupt kapslade mappen!

06 Tjänster
Du vet nog att det finns många tjänster som körs i bakgrunden i Windows. Kommandot bara startar berättar exakt vilka tjänster. Nu är det också möjligt att stoppa tjänster från kommandotolken och starta (igen). Antag att du vill förhindra att Windows startar om din dator bara för att uppdateringar är klara, då inaktiverar du den tjänsten med bara stoppa "Windows Update" . Och som du kanske har gissat aktiverar du en tjänst med just start , följt av det exakta namnet på tjänsten. Vi använder citattecken för att göra det tydligt att det gäller ett begrepp (eller väg) och inte enskilda ord.

07 Delade resurser
I Windows kan du dela resurser som skrivare och mappar. Om du snabbt vill få en översikt över dessa delade resurser anger du kommandot net view \\ , till exempel net view \\ redactpc1 . Du kan läsa datorns namn i fönstret som du ser när du trycker på Windows-tangenten + Paus . Du skapar en ny delad nätverksmapp med ett kommando som net share videos = "c: \ media \ personal \ videofilmer" . Du kan ta bort den delade nätverksmappen med nätdelningsvideor / radera. Det är också möjligt att permanent koppla en delad nätverksenhet till en ledig enhetsbokstav: nätanvändning x: \\ "" \ / beständig: ja (där du ersätter x: med önskad enhetsbokstav).

08 Konton med tidsbegränsningar
Du kan utföra alla typer av hanteringsuppgifter för Windows-konton via Windows användarkontokontroll. Men vissa uppgifter kan bara utföras (eller snabbare) från kommandotolken. Om du vill avaktivera ett visst konto tillfälligt räcker ett kommando som nätanvändare / aktivt: nej (ersätt nej med ja för att återaktivera det). Eller så kan du se till att ett konto bara kan logga in på Windows vid specifika tider: nettoanvändare / tider: må-fre, 17:00 till 19:00; lör-sön, 10:00 till 20:00 . Med nätanvändaren kontrollerar du om uppdraget lyckades. Obs! Glöm inte framåt snedstreck för dessa kommandon (för aktiva och tider ), annars tror Windows att du vill ändra lösenordet för kontot!

09 Anslutning
Ibland händer det i ett nätverk att en enhet plötsligt slutar svara. För att snabbt ta reda på om det fortfarande finns en nätverksanslutning mellan din dator och den enheten, använd ping-kommandot, följt av datorns namn eller IP-adress för den enheten (till exempel ping redactpc-1 eller ping 192.168.0.5 ). Du borde få fyra svar. Om inte, kontrollera den fysiska anslutningen eller nätverkskonfigurationen. I många fall kan du också testa externa servrar (som ping www.google.nl ). Om du kan pinga en extern IP-adress (t.ex. ping 8.8.8.8 ), men inte URL-adressen, kan det vara ett problem med DNS-tjänsten: se även tips 11.

10 Internetanslutning
Det finns också ett kommando som låter dig kontrollera omfattningen av anslutningen mellan din egen dator och målservern på Internet. När allt kommer omkring finns det ofta många "noder" (som routrar) mellan din dator och en sådan server och det kan inte uteslutas att din anslutning kommer att misslyckas på en av dessa noder. Testa gärna med följande kommando: tracert www.computertotaal.nl . Ett sådant kommando är också mycket informativt eftersom du kan kontrollera vilken rutt (rs) din begäran tar. Förresten, moderna Windows-versioner finns också kommandot Pathping , som är en kombination av ping och tracert. Efter spåret och lite tålamod kommer svarsstatistiken att följa.

11 DNS
När du anger en webbadress (URL) i din webbläsare, ser en DNS (Domain Name Service) till att den är snyggt kopplad till motsvarande IP-adress, så att din webbläsare kan ansluta till webbservern. Om du fortfarande kan nå IP-adresser men inte längre URL: er, kommer kommandot nslookup att hjälpa dig att kontrollera DNS-servern. Kör nslookup och ange servern följt av namnet eller IP-adressen till DNS-servern du vill testa. Tryck nu på Enter-tangenten och ange en webbadress, till exempel www.computertotaal.nl. Om du nu ser timeouts är det uppenbarligen ett problem med den inställda DNS-servern.

12 Nätverkskonfiguration
Ett snabbt sätt att begära all slags information om ditt hemnätverk är via kommandot ipconfig . På så sätt kan du bland annat se vilka (trådlösa eller inte) LAN-adaptrar som är aktiva, vilken IP-adress dessa adaptrar har och vilken adress din standardgateway (eller router) är, så att du kan ange den här adressen i din webbläsare. för att gå till enhetens webbgränssnitt. Om du också vill veta DNS-servern / DNS-servern och MAC-adresserna för nätverksadaptrarna och om du vill veta om DHCP är aktiv, använd ipconfig / all . Vid anslutningsproblem kan det också hjälpa att släppa alla adresser med ipconfig / release och återställa dem med ipconfig / renew .

13 Nätverksanslutningar
Kommandot netstat ger dig en översikt över de aktiva anslutningarna, inklusive IP-adress och portnummer för avsändare och mottagare. Kör också kommandot netstat /? för att få en uppfattning om de många parametrarna. Till exempel ger netstat -s dig en fin statistisk översikt per nätverksprotokoll (IP, ICMP, TCP och UDP), vilket kan vara användbart när du löser nätverksproblem. Med netstat -o får du också se PID (processidentifierare) för processerna. Via Windows Aktivitetshanterare, där du väljer Visa / Kolumner / Process-ID , kan du sedan ta reda på vilka applikationer som är ansvariga för detta.

14 Kopieringsåtgärder
Chansen är att du ofta kopierar filer och mappar via Explorer. Den miljön erbjuder dock inte mycket flexibilitet, åtminstone inte när du jämför möjligheterna med robocopy- kommandot . Via robokopi /? du får en översikt över det imponerande antalet parametrar. Ett exempel: med robocopy c: \ media g: \ backup \ media / MIR (MIR står för spegel) speglas källmappen (c: \ media) automatiskt med målmappen (g: \ backup \ media). En annan praktisk funktion är alternativet att spara kommandon: du behöver bara lägga till parametern / SPARA : för detta. Med kommandot robocopy / JOB : du kan köra kommandot snyggt igen.

15 i sats
En annan viktig fördel med kommandoradskommandon är att du kan inkludera flera kommandon i en batchfil efter varandra, så att de körs en efter en så snart du ringer till batchfilen (den senare kan också göras via Windows aktivitetsschemaläggare). En sådan batchfil är inget annat än en textfil med tillägget .bat eller .cmd, som du till exempel skapar med Notepad. Ett enkelt exempel för att illustrera:
cls
robocopy c: \ media g: \ backup \ media
del c: \ media \ *. * / Q
paus
Med kommandot del tar du bort alla filer från c: \ media utan att be om bekräftelse (efter att du har kopierat dem med kommandot robocopy).
