Ändrar startprogram i Windows 10

När du startar din dator laddas vissa program automatiskt. Detta kan vara användbart, till exempel om du alltid använder Spotify som standard när du är på datorn. Men det finns också program som laddas automatiskt när du inte använder dem. Sådan programvara kan göra din dator onödigt långsam. I den här artikeln förklarar vi hur du ställer in dina startprogram.

När du slår på datorn och Windows startar laddas alla typer av program automatiskt. Några av dessa program är nödvändiga för att din dator ska fungera korrekt. Andra program är bara mycket användbara, till exempel molnsynkroniseringstjänster, för annars kan du glömma att ladda dem och dina filer är inte längre uppdaterade.

Via Aktivitetshanteraren / Startup ser du en lista över alla startprogram.

Visa startprogram

Vissa program lägger sig dock till startlistan under installationen utan din vetskap. När ett program laddas under start tar det längre tid för Windows att ladda helt och programmet fortsätter att konsumera systemresurser i bakgrunden. Och många av dessa program behöver verkligen inte köras i bakgrunden.

Det är därför en bra idé att titta på startprogrammen i Windows. Vilka program startas redan automatiskt? Du kan se detta genom att högerklicka på startknappen och välja Aktivitetshanteraren . I fönstret som visas klickar du på fliken Start för att visa en lista över alla program som Windows (kan) laddar under start.

Inaktivera startprogram

Du kan se om ett program är faktiskt laddas automatiskt under statusrubriken . Om ett program är aktiverat laddas det vid start. under rubriken Inflytande vid start kan du se i vilken utsträckning programmet saktar ner din dator.

För att förhindra att ett program laddas automatiskt, klicka på det och klicka på Inaktivera längst ned till höger . Om du hellre vill ha mer information om ett program innan du inaktiverar det kan du högerklicka på det och välja Sök online . När du klickar på Egenskaper ser du egenskaperna för den körbara filen, till exempel filplats, format, installation och modifieringsdatum.

Autoruns för Windows 10

I Aktivitetshanteraren för Windows 10 kan du se exakt vilka program som börjar med Windows. Men avancerade användare kanske också vill veta exakt vilka processer som startar med Windows. Det finns många fler! För att göra detta transparent kan du använda verktyget Autoruns (utvecklat av Microsoft själv). I det här verktyget kan du se exakt vilka processer som startar och du kan inte starta processer om så önskas.

Observera dock att detta är för avancerade användare. Det är viktigt att du kontrollerar vilka delar du faktiskt inaktiverar, till exempel genom att använda funktionen för att visa online bakgrundsinformation om delen. Förvara alltid en säkerhetskopia av din dator och personliga filer. Om något går fel kan du reparera situationen relativt enkelt.