Beslutsstöd: de 10 bästa smartphonesna upp till 200 euro

Letar du efter en prisvärd smartphone som är ”bara bra” och som kan hålla i några år? Dator! Totaal hjälper dig gärna och listar de 10 bästa smartphonesna upp till 200 euro. På så sätt kan du göra ett välgrundat val och du är säker på en trevlig, billig telefon.

Topp 10 bästa smartphones upp till 200 euro
 • 1. Xiaomi Redmi Note 8
 • 2. Xiaomi Redmi Note 8T
 • 3. Motorola Moto G7 Power
 • 4. Oppo A53
 • 5. Doogee S58 Pro
 • 6. Oppo A5 2020
 • 7. Samsung Galaxy M20 Power
 • 8. Motorola Moto G9 Play
 • 9. Xiaomi Mi A3
 • 10. Huawei Y7 2019

Se även våra andra beslutshjälpmedel:

 • Smartphones upp till 150 euro
 • Smartphones upp till 300 euro
 • Smartphones upp till 400 euro
 • Smartphones upp till 600 euro
 • Smartphones från 600 euro

Topp 10 smartphones upp till 200 euro

1. Xiaomi Redmi Note 8

9 Poäng 90

+ Fin design och skärm

+ Fyra utmärkta kameror

- Långsammare kontakt i lådan

- Slätt hus

Xiaomis Redmi Note 8 liknar mycket Redmi Note 8T, som du hittar längre fram i denna översikt. T-versionen är något bättre, men skillnaderna är små. Noten 8 imponerar med sitt lyxiga hus och vackra 6,3-tums LCD-skärm i full HD. Glasbaksidan är mycket slät. Vikten är något tyngre än genomsnittet på 190 gram, även om detta delvis beror på det kraftiga 4000 mAh batteriet. Det håller telefonen i två till tre dagar; en fin poäng. Laddningen sker via USB-C med maximalt 18W, men lådan levereras med en 10W-kontakt. Med andra ord: standardkontakten får inte allt ur telefonen. Om du vill ladda snabbare, köp en Quick Charge 3-kontakt. Redmi Note 8 har inte mindre än fyra kameror på baksidan: en huvudkamera, en vidvinkelobjektiv, en makrokamera och en djupsensor.Den mångsidiga kameran är enkel att använda och tar vackra bilder. I mörkret finns det konkurrenter som tar bättre bilder. Det är trevligt att smarttelefonen har en trippel-kortplats för två SIM-kort och ett micro-SD-kort. Processorns prestanda är utmärkt och Xiaomis MIUI-programvara fungerar bra efter en del försök och fel. Tillverkaren är känd för sitt långa programvarusupport.

2. Xiaomi Redmi Note 8T

8 Betyg 80

+ Bra batterilivslängd, snabb laddning

+ Fyra utmärkta kameror

- Tungt

- Xiaomis programvara tar lite tid att vänja sig vid

I den här listan hittar du Note 8T förutom Redmi Note 8. Inte överraskande är enheterna mycket lika. Till exempel körs 8T på samma kraftfulla processor och har samma 6,3-tums Full-HD-skärm som täcker nästan hela fronten. Arbets- och lagringsminnet är mindre än i not 8, men ändå tillräckligt stort om du installerar ett antal appar, spel och foton. Du kan utöka minnet med ett micro-SD-kort. Xiaomi säljer också Note 8T i en version med mer arbets- och lagringsminne, som du självklart betalar lite mer för. Smarttelefonen har samma fyra kameror på baksidan som not 8. Förutom en 48 megapixels huvudkamera innehåller den en vidvinkelobjektiv, en djupgivare och en makrokamera. Den mångsidiga kamerakombinationen är speciell för en så billig smartphone.Kamerorna tar utmärkta foton och videor. Det trevliga är också det inbyggda NFC-chipet för kontaktlös betalning och USB-C-anslutningen. Det stora 4000 mAh-batteriet räcker i två till tre dagar och laddas mycket snabbt. Enheten är gjord av glas, stänksäker och väger något mer än tävlingen på 200 gram. Xiaomis MIUI-programvara skiljer sig från andra Android-skinn men fungerar bra efter att ha vant sig vid det. Du är säker på många års mjukvarusupport.Du är säker på många års mjukvarusupport.Du är säker på många års mjukvarusupport.

3. Motorola Moto G7 Power

8 Betyg 80

+ Mycket lång batteritid

+ Bra prestanda

- Uppdateringspolicy

- Lägre skärmupplösning

Motorola Moto G7 Power är det bästa valet för dem som letar efter en billig telefon med utmärkt batteritid. Det inbyggda batteriet på 5000 mAh är det största just nu och varar i tre dagar vid normal användning. Om du tar det lättare kommer smarttelefonen att hålla i fyra till fem dagar. Det är trevligt att batteriet laddas via USB-C. Bortsett från den fantastiska batteritiden är Moto G7 Power också en bra telefon. Det är snabbt och snabbt, har mycket lagringsminne och kan spela lättare spel bra. Praktiskt är den omfattande kortplatsen som erbjuder plats för två SIM-kort och ett micro SD-kort. Med många enheter måste du välja mellan dubbelt SIM-kort eller ett SIM-kort och micro SD. Motorola Moto G7 Power har en 6,2-tums LCD-skärm som är finjusterad men har en lägre HD-upplösning. Foton,videor och text ser därför mindre skarpa ut än på en full-HD-skärm. Den dubbla kameran på baksidan vinner inte heller några priser. Det gör vad det ska göra, men du kan få en bättre kamera i det här prissegmentet. Moto G7 Power körs på en knappt modifierad Android-version, vilket är trevligt. Du störs inte av onödiga justeringar eller extra appar. Motorola gör tyvärr uppdateringar tillgängliga mindre ofta och kortare än konkurrerande varumärken.

4. Oppo A53

8 Betyg 80

+ Två års uppdateringar

+ Lång batteritid

- Major Oppo skal

- HD-skärmen ser mindre skarp ut

Oppo A53 erbjuder mycket för lite och är en ”bara bra” smartphone för mindre krävande användare. Enheten har ett solid och välfärdigt plasthölje, laddas snabbt via USB-C-porten och, tack vare 5000 mAh-batteriet, håller den i minst två dagar innan du måste ta laddaren. Den stora 6,5-tums skärmen visar utmärkta färger, men ser inte särskilt skarp ut, vilket beror på HD-upplösningen. Intressant är att 90 Hz uppdateringsfrekvens är högre än vanligt (60 Hz) i detta prissegment. Bilden måste därför se jämnare ut, men den här effekten återspeglas inte helt eftersom smarttelefonen inte har en kraftfull processor. Enheten fungerar korrekt och har mycket lagringsminne (64 GB). Oppo A53 är inte snabbare än tävlingen, men smidig nog för populära appar och ett enkelt spel.Förvänta dig inte mirakel från de tre kamerorna. Det som låter som en imponerande installation är i praktiken en fin huvudkamera med en ganska meningslös svartvitt lins och en anständig djupsensor. Selfie-kameran finns på skärmen och låter dig ringa videosamtal med hög upplösning. Oppos ColorOS 7.2-skal över Android 10 är visuellt upptagen och lägger till några appar. Lyckligtvis kan du ta bort dem. Oppo garanterar säkerhetsuppdateringar och uppdateringar till Android 11 och 12 i två år.Oppo garanterar säkerhetsuppdateringar och uppdateringar till Android 11 och 12 i två år.Oppo garanterar säkerhetsuppdateringar och uppdateringar till Android 11 och 12 i två år.

Läs vår djupgående recension av Oppo A53.

5. Doogee S58 Pro

7.5 Poäng 75

+ Robust design

+ Kompletta specifikationer

- Uppdateringspolicy

- Inte den bästa Wi-Fi-mottagningen

Doogee är inte ett välkänt namn i Nederländerna, men det säljer smartphones här via partners som Amazon. Tillverkaren fokuserar på mycket robusta enheter som inte går sönder om du tappar dem på marken eller i vatten. S58 Pro är en av dessa modeller och kostar mindre än 200 euro. För de här pengarna får du en riktigt robust smartphone gjord av metall och gummi, med skydd för portarna som gör fodralet vattentätt och dammtätt. S58 Pro har en utmärkt 5,71-tums HD-skärm och är tillräckligt snabb tack vare MediaTek-processorn. Det är inte ett hastighetsmonster, förvänta dig inte för mycket från spel. Arbets- och lagringsminnet är något större än genomsnittet (6 GB och 64 GB). Tack vare det stora 5180 mAh-batteriet räcker enheten i nästan två dagar på en batteriladdning. De tre kamerorna på baksidan är tillräckligt bra för bilder på sociala medier.Det är trevligt att Doogee S58 Pro laddas snabbt via USB-C-porten, är lämplig för användning i mycket låga och höga temperaturer (-55 till +70, även om vi inte kunde testa detta) och har ett NFC-chip för kontaktlös betala i butiker. Programvaran Android 10 har knappast modifierats, men Doogee garanterar tyvärr inte en tydlig uppdateringspolicy.

Doogee S58 Pro finns på Amazon.nl.

6. Oppo A5 2020

7.5 Poäng 75

+ Smidig hårdvara

+ Mycket bra batteritid

- Låg skärmupplösning

- Formatet är för stort för vissa

Oppos A5 2020 är en prisvärd smartphone som sticker ut främst på grund av sitt enorma 5000 mAh batteri. Tack vare batterikapaciteten över genomsnittet kan enheten vara mellan två och fem dagar, beroende på din användning. Sedan laddar du den via USB-C-anslutningen. Det är trevligt att A5 2020 har ett nfc-chip så att du kan betala kontaktlöst i butiker med telefonen. Dessutom har enheten mycket lagringsminne, en snabb processor och en stor 6,5-tums LCD-skärm. För vissa som är idealiska, andra tycker att det är för stort. HD-skärmupplösningen är på den låga sidan, så skärmen ser mindre skarp ut än smartphones med en Full HD-skärm. A5 2020 är en av de första budgettelefonerna med fyra kameror på baksidan. Det är en vanlig kamera,en vidvinkelobjektiv och två djupgivare för makro- och porträttfoton. Bra, även om många enheter bara behöver en djupsensor. Bilderna från A5 2020 är tillräckligt bra och tack vare nattläget kan du också ta fina bilder i mörkret. Oppos ColorOS-programvara i Android är drastisk. Efter att ha vant sig det kan det fungera bra, men vi ser fram emot förbättringarna i ColorOS 7. Tillverkarens uppdateringspolicy är bra.

7. Samsung Galaxy M20 Power

7.5 Poäng 75

+ Mycket lång batteritid

+ Stor skärm

- Fingeravtrycksläsare svår att nå

- Äldre programvara

Liksom Motorola Moto G7 Power och Oppo A5 2020 har Samsung Galaxy M20 Power ett enormt 5000 mAh batteri. Han sjunger den i två till fyra dagar utan problem. Om du inte gör så mycket med din smartphone kan du behöva ladda M20 Power en eller två gånger i veckan. Och att laddningen går snabbt och snabbt via USB-C, så att batteriet snabbt blir fullt igen. Andra pluspunkter på M20 Power är den vackra 6,3-tums Full HD-skärmen, den snabba processorn och den dubbla kameran på baksidan. Det tar bra "normala" foton och vidvinkelbilder, vilket är användbart om du vill fånga en stor byggnad eller en grupp människor. Det finns också poäng för uppmärksamhet. Telefonen saknar en aviseringslampa och fingeravtrycksläsaren på baksidan är ganska hög. Det är svårt för alla med mindre händer att nå dem. Slutligen programvaran:Samsung släppte M20 Power med den mycket föråldrade Android 8.1 (Oreo) och tog lång tid att släppa en Android 9-uppdatering. När det dök upp var Android 10 precis runt hörnet. Det förväntas återigen ta lång tid för Samsung att ta med den senaste programvaran till sin budgettelefon. Det är inte en katastrof, men du måste vänta längre på förbättringar och innovationer.

8. Motorola Moto G9 Play

7.5 Poäng 75

+ Batteriets livslängd

+ Kompletta specifikationer

- Uppdateringspolicy

- Känns lite långsam

Motorola Moto G9 Play är en konkurrenskraftigt prissatt Android-smartphone som huvudsakligen får pluspoäng med sina fullständiga specifikationer. Enheten har till exempel ett stort 5000 mAh batteri och håller i två dagar på en batteriladdning. Laddningen går snabbt tack vare den medföljande 20 W-snabbladdaren. Du får en sådan laddare särskilt med dyrare smartphones. Dessutom har Moto G9 Play en stor mängd lagringsminne (64 GB), ett NFC-chip för kontaktlös PIN-kod i butiker och det är stänksäkert. Smarttelefonen är bekväm att hålla, men den är stor och tung. Detta beror på det stora batteriet och den stora 6,5-tums skärmen. Skärmen ser inte särskilt skarp ut på grund av HD-upplösningen, men tillräckligt bra för populära appar. De som gillar att skriva med två händer har gott om plats på denna enorma skärm.Det är bra att veta att den här prisvärda telefonen inte är så snabb. Det är inte ett sådant problem nu, men väcker frågan om Moto G9 Play fortfarande kommer att vara tillräckligt smidig på tre år. Enheten körs på Android 10 och får bara en uppdatering till version 11. Många konkurrerande enheter får även Android 12. Motorola garanterar två års säkerhetsuppdateringar.

Vet du mer? Här kan du läsa vår omfattande Motorola Moto G9 Play-recension.

9. Xiaomi Mi A3

7 Poäng 70

+ Android One-programvara

+ Bra prestanda

- Medioker skärm

- Inte den bästa fingeravtrycksläsaren

Xiaomi Mi A3 har sin Android One-programvara som sin största tillgång. På den här enheten kommer du att uppleva den rena Android-versionen som utvecklats av Google, utan justeringar från en tillverkare. Inga onödiga visuella ändringar eller ytterligare appar: bara användarvänlig programvara, inklusive en utmärkt uppdateringspolicy. Xiaomi är - av Google - skyldig att förse Mi A3 med regelbundna säkerhetsuppdateringar i minst tre år och måste också uppdatera telefonen till Android R, som förväntas släppas i slutet av 2020. Bortsett från programvaran är Mi A3 en trevlig smartphone med ett premiumutseende och en USB-C-port. Prestandan är utmärkt och batteriet håller en dag utan ansträngning. Lagringsminnet mäter stora 64 GB eller 128 GB, beroende på vilken version du köper. Också trevligt är den tredubbla kameran på baksidan.Särskilt den primära 48 megapixellinsen tar bra foton, även i mörkret. Du har också nytta av en vidvinkelobjektiv (för vidvinkelbilder) och en porträttobjektiv (för en suddig bakgrund). Det finns också nackdelar. Mi A3 använder en ganska långsam fingeravtrycksscanner bakom skärmen och levereras med en långsam laddare. Om du får en 18W-kontakt hemma laddas batteriet betydligt snabbare. Värre är HD-upplösningen på OLED-skärmen, vilket gör att skärmen är klart mindre skarp och vacker än konkurrenterna.laddar batteriet betydligt snabbare. Värre är HD-upplösningen på OLED-skärmen, vilket gör att skärmen är klart mindre skarp och vacker än konkurrenterna.laddar batteriet betydligt snabbare. Värre är HD-upplösningen på OLED-skärmen, vilket gör att skärmen är klart mindre skarp och vacker än konkurrenterna.

10. Huawei P Smart + 2019

7 Poäng 70

+ Bra trippel kamera

+ Trevlig skärm

- Micro USB-port

- Inte den snabbaste processorn

Huawei P Smart + 2019 är en något nyare och bättre variant av P Smart 2019, som du också hittar i den här listan. Plus-versionen utmärker sig med en bakre kamera med tre linser, där den normala P Smart har två. På Plus-telefonen kan du ta vidvinkelfoton med vidvinkelfoton, ett praktiskt tillägg. Dessutom kommer enheten att få uppdateringar några månader längre eftersom den är nyare. Nackdelen är bristen på ett NFC-chip, vilket innebär att du inte kan göra kontaktlösa betalningar i butiken med den här telefonen. Dessutom är P Smart + 2019 identisk med den normala P Smart 2019, vilket innebär att telefonen har en bra batteritid och mycket lagringsutrymme. 6,21-tums Full HD-skärmen ser bra ut, fingeravtrycksläsaren är snabb och kamerans prestanda är bra.Processorn är inte den snabbaste i detta segment och mikro-USB-porten som används är en nackdel, eftersom nästan alla konkurrenter har en bättre USB-C-anslutning. Till exempel laddas batteriet snabbare via USB-C. Huaweis EMUI-programvara på Android fungerar bra efter att ha blivit van vid och tillverkaren har en bra uppdateringspolicy. Sammantaget skiljer sig P Smart 2019 och Plus-versionen så lite från varandra att det blir små, men möjligen viktiga skillnader för dig.